AcasăȘTIRI EXTERNECNN aruncă bomba: contraofensiva Ucrainei, pusă la cale pas cu pas de...

CNN aruncă bomba: contraofensiva Ucrainei, pusă la cale pas cu pas de strategi americani! SUA intră oficial în război cu Rusia?! – FOTO&VIDEO

CNN aruncă bomba: contraofensiva Ucrainei, pusă la cale pas cu pas de strategi americani! SUA intră oficial în război cu Rusia?! – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

În pregătirea actualei contraofensive ucrainene, SUA au îndemnat Kievul să mențină operațiunea limitată atât în ceea ce privește obiectivele, cât și în ceea ce privește geografia, pentru a evita să se extindă prea mult și să se împotmolească pe mai multe fronturi.

Această strategie este confirmată de mai mulți oficiali americani, plus surse ucrainene, arată presa din State.

Aceste discuții au implicat exerciții analitice care au fost menite să ajute forțele ucrainene să înțeleagă ce niveluri de forță ar trebui să adune pentru a avea succes în diferite scenarii.

Inițial, ucrainenii au avut în vedere o contraofensivă mai amplă, dar și-au restrâns misiunea la sud, în regiunea Herson, în ultimele săptămâni, au declarat oficiali americani și ucraineni.

Ucrainenii iau „deciziile finale”?

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pentru CNN că „SUA au un dialog militar de rutină între militari la mai multe niveluri cu Ucraina. Nu vom face comentarii cu privire la specificul acestor angajamente. În general, le furnizăm ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și apere țara împotriva agresiunii rusești. În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor”.

Oficialii spun că, în prezent, cred că există o paritate sporită între armata ucraineană și cea rusă. Dar oficialii occidentali au ezitat să catalogheze operațiunea ucraineană în curs de desfășurare – care pare să fi început luni în provincia sudică Herson – drept o adevărată „contraofensivă”.

Cât de mult va reuși Ucraina să recâștige teritoriul pierdut rămâne o întrebare deschisă.

Oficialii ucraineni au declarat deja că această ofensivă va fi probabil o operațiune lentă, iar vremea rece de iarnă se apropie și apoi un noroi de primăvară timpurie, ambele putând forța pauze în lupte.

Cu toate acestea, există un sentiment distinct în rândul consilierilor americani și occidentali ai Ucrainei că armata ucraineană este mult mai echilibrată în raport cu Rusia decât se credea chiar și cu câteva luni în urmă, au declarat mai mulți oficiali. Rusia menține în continuare o superioritate numerică în ceea ce privește efectivele totale și artileria masivă.

Dar capacitățile ucrainene, susținute de armament sofisticat și de pregătire occidentală, au eliminat un decalaj important, spun oficialii – în special sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, HIMARS, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lansa atacuri în spatele liniilor de front rusești în ultimele luni.

De luni de zile, Ucraina a semnalat public că intenționează să lanseze o contraofensivă majoră pentru a recuceri teritoriile pierdute în favoarea Rusiei în cele șase luni de război. Și chiar și înainte de luni, când forțele ucrainene au început să își intensifice tirurile de artilerie cu rachete și rachete pe linia frontului din sudul Ucrainei, Kievul a perturbat în mod activ eforturile rusești de realimentare și de comandă și control în întreaga regiune.

Declarații prudente la NATO

Timp de câteva săptămâni, Ucraina a folosit un amestec de susținători partizani, focuri cu rază lungă de acțiune și forțe de operațiuni speciale pentru a lansa o serie de atacuri cu mult în spatele liniilor rusești – inclusiv în Crimeea – care au vizat centrele logistice și de comandă și control în pregătirea ofensivei din sud.

„Nu cred că este posibil să confirmăm încă amploarea avansurilor ucrainene, dar cu siguranță au afectat capacitatea Rusiei de a se deplasa spre nord și spre sud peste râul Nipru prin atacurile lor asupra podurilor”, a declarat miercuri înaltul oficial NATO.

„Iar în ceea ce privește perspectivele viitoare, aș remarca faptul că Ucraina este mult mai aproape de paritate în ceea ce privește numărul de trupe în Herson decât a fost în ultimele săptămâni” în provinciile estice ale țării, unde luptele se prelungesc de luni de zile.

Atacurile din Crimeea au fost o strategie deosebit de inteligentă, a declarat un oficial, deoarece Rusia a folosit peninsula ca o rampă de lansare pentru operațiunile sale din sudul Ucrainei.

Arme la cerere din SUA

Surse americane și ucrainene au declarat pentru CNN că planurile anterioare pentru operațiunea ucraineană erau inițial mai ample și implicau un efort mai ambițios de a recâștiga alte teritorii pierdute în urma invaziei rusești din ultimele șase luni, inclusiv orașul Zaporojia din sud-estul țării. Dar luni, oficialii ucraineni păreau concentrați pe recucerirea regiunii Herson.

Un oficial al administrației a declarat pentru CNN că, în ultimele luni, Ucraina a cerut SUA arme special adaptate la contraofensiva lor planificată în sud. SUA a îndeplinit multe dintre aceste cereri  pe parcursul mai multor pachete de asistență oferite Ucrainei în ultimele două luni, a spus oficialul.

Exercițiile de planificare au ajutat, de asemenea, Statele Unite să înțeleagă mai bine ce fel de echipamente, muniții sau informații ar putea oferi și care ar fi cele mai utile pentru Ucraina. Pe parcursul războiului, americanii au furnizat în mod regulat Ucrainei consultanță militară și informații, alături de miliarde de dolari în echipamente și armament.

„O operațiune lentă pentru a măcina inamicul”

Oficialii spun că Ucraina are încă un avantaj în ceea ce privește moralul, coeziunea unităților, perspicacitatea tactică și o capacitate superioară de a improviza din mers. Ei mai au și un alt avantaj, au mai spus doi oficiali: o populație care este în mare parte îngrozită de ocupația rusă și care este dispusă să se angajeze în atacuri partizane pentru a-i expulza – cum ar fi asasinate și eforturi de sabotaj în spatele liniilor inamice.

Cu toate acestea, în ciuda unei evaluări mai optimiste a capacităților de luptă ale Ucrainei, oficialii americani nu fac niciun pariu că Ucraina va reuși să recucerească Herson – încă. „Nu sunt sigur că aceasta va fi contraofensiva mare și masivă pe care oamenii ar putea să o aștepte – ar putea fi un număr mai mic de forte”, a avertizat sursa militară americană. Va depinde mult de cât de bine va fi capabilă Rusia să apere teritoriile a spus sursa – ceva ce nu a fost încă solicitată să facă în ultimele șase luni.

Un consilier prezidențial ucrainean a avertizat, de asemenea, că ofensiva va fi o „operațiune lentă de măcinare a inamicului”. „Acest proces nu va fi foarte rapid”, a declarat Oleksi Arestovici, un consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski,  „dar se va încheia cu instalarea steagului ucrainean pe toate așezările din Ucraina”.

author avatar
Tudor Borcea
1.017 afisari

4 COMENTARII

  1. La americani o bulibășeală de păreri, de toate nuanțele, dar acum ce să mai zică și ei după ce i-au făcut datori pe ucrainieni pe vreo 5 generații, presupunând că statul artificial rezistă atat! În definiv trebuie să-i încurajeze că deh, mai au americanii încă multe arme de vândut, scuze, de ajutat, oricum este greu de închipuit cum vor ieși ucrainienii din nebunia asta, sigur dacă vor mai ieși vreodată. Problema este că, dacă prin reducere la absurd rușii vor începe sa piardă, totuși greu de crezut, d-abia arunci se dezlănțuie iadul asupra Ucrainei. Vai de ei și să aibă grijă ce-și doresc !

  2. RAZBOIUL SUA CU RUSIA SE POARTA CU NISTE COZI DE TOPOR UCRAINIENE , CEI CARE AU PROVOCAT RAZBOIUL SE STIE AU FOST AMERICANII !,CEI CARE IL INTRETIN RAZBOIUL SUNT TOT AMERICANII !,CEI CARE CASTIGA DE PE URMA RAZBOIULUI DIN UCRAINA SUNT :AMERICANII ,RUSII SI TURCII !,CEI CARE VAND ARMAMENT SI RUSII CARE VAND LA GREU GAZE SI PETROL , PERDANTII SUNT : UE CA A FOST DE PARTEA AMERICANILOR IAR EMBARGOURILE I-AU LASAT FARA COMBUSTIBILI IEFTINI !SI FARA PIATA RUSIEI .
    TURCIA A VANDUT ORCUI DRONE BAYRAKTAR .
    PENTAGONUL JOACA PENTRU FABRICANTII DE ARMAMENT !,IAR UCRAINEANUL ESTE VERIGA SLABA LUI I SE PUN IN CARCA PIERDERILE SI PLATA ARMAMENTULUI SI MUNITIEI.
    VERIFICAREA PE VIU IN UCRAINA A UNOR ARME LE-A ARATAT PE GRATIS FURNIZORILOR DEFECTELE CAT SI CALITATILE.

  3. eu nu inteleg de ce nimeni nu ataca amerlocii, 6-7 bombe la ei ar fi un marre, marre razboi civil; pt cei interesati, am studiu din 2000!

  4. Care ucrainieni? Nu mai exista armata de ucrainieni, ci de mercenari, inclusiv din România ce lupta sub steagul Ucrainei ptr bani. Iar americani sunt fara numar

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger