AcasăȘTIRI EXTERNEClimă: mitul Net-Zero, exercițiu de PRClimă: mitul Net-Zero, exercițiu de PR

Climă: mitul Net-Zero, exercițiu de PRClimă: mitul Net-Zero, exercițiu de PR

Liderii lumii s-au întrecut în declarații sforăitoare despre combaterea schimbărilor climatice la summitul COP 26 de la Glasgow.

În plenul de închidere, ministru după ministru a cerut consens și acțiune colectivă de dragul copiilor și al viitorului umanității.

Cu toate acestea, în ciuda platitudinilor, țările bogate, de la Statele Unite până la statele UE,  nu au anunțat nicio măsură viabilă, iar puterile economice emergente, cum ar fi China și India, n-au dat semne că renunță la  cărbune și alți combustibili folosi – și nici nu au cum să facă acest lucru.

Avem nevoie de o “Planetă B”

Pentru mulți, cursa net-zero sună încurajator, relatează Al Jazeera. “Zero” se înțelege ca o reducere totală – și aici se află geniul de marketing din spatele acestui termen care  câștigat rapid popularitate. Dă impresia că emisiile vor fi (în mare) eliminate. Dar această strategie climatică reprezintă doar un exercițiu de PR.

În  timp ce un factor din această ecuație se referă la reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră, celălalt implică așa-numita compensare, adică echilibrarea emisiilor într-un loc cu reducerile în altul.

Compensarea poate fi realizată prin soluții naturale care îmbunătățesc capacitatea de absorbție a carbonului (cum ar fi împădurirea), investiții în energie regenerabilă în altă parte  sau prin utilizarea tehnologiilor – în mare măsură nedovedite – pentru a capta carbonul din procesele industriale. Vast program.

Dacă ar fi să încercăm să ne compensăm toate emisiile prin plantarea de copaci, aceasta ar necesita cel puțin 1,6 miliarde de hectare de păduri noi, estimează Oxfam.

Acest pământ împădurit ar acoperi cinci Indii sau mai mult decât toate terenurile agricole de pe planetă. Imposibil de realizat. Am avea nevoie de o Planetă B pentru a compensa această Planetă A. Mantra net-zero poate distorsiona realitatea și poate prezenta realități extrem de diferite.

De exemplu, o țară sau o companie serioasă poate avea un plan de neutralitate de carbon care se bazează pe reducerea emisiilor cu 90% și neutralizarea celor 10% rămase prin compensare.

O companie sau o țară care caută soluții ușoare sau să-și spele imaginea ar putea viza invers: reduceri de 10 la sută și compensări de 90 la sută.

Raportarea emisiilor nete și țintirea net-zero încețoșează drumul de urmat și duce la niveluri periculoase de amânare și mulțumire din partea guvernelor și corporațiilor. Diferența dintre emisiile globale reale și cele raportate ar putea ajunge la 13,3 miliarde de tone pe an, echivalentul gazelor de eșapament a aproape 3 miliarde de mașini, estimează o nouă investigație a Washington Post.

Pe hârtie, emisiile pot părea să scadă, în timp ce în aer, acolo unde contează cu adevărat, ele continuă să crească.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
279 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu va lasati pacaliti! Aceasta agenda vine de la Roma care are „solutia potrivita” pt aceasta problema.

    Mai exact Biserica Romano Catolica, vine cu propuneri de natura religioasa, doctrine ale Bisericii, cum ar fi „odihna duminicala” pt a „salva planeta”.

    Aceasta se gaseste in Laudato Si, acea enciclica papala.

    Stim cu totii rezultatul implicarii/unirii Bisericii cu Statul.

    Ultima data si nu numai ci chiar de fiecare data (vezi Evul Mediu) s-a lasat cu mult sange.

    Dumnezeu are Sabatul Sau sfintit si binecuvantat de la creatie, care este ziua a saptea, sau Sambata.

    Apoi vine aceasta institutie si va propune sa va odihniti, apoi sa va inchinati Duminica. Intr-un final va fi obligatorie.

    Va indemn sa cititi Apocalipsa 13, caci in aceste vremuri traim.

    Tragedia Veacurilor de Ellen White va da in cel mai mic detaliu vremurile in care traim si ce urmeaza.

    Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne intareasca pe fiecare sa-I fim loiali si credinciosi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger