AcasăȘTIRI EXTERNEClimă: Acord UE pentru o reformă a pieței carbonului / Emisiile de...

Climă: Acord UE pentru o reformă a pieței carbonului / Emisiile de la încălzire și de la mașini vor fi taxate

Europarlamentarii și guvernele UE au convenit să reformeze sistemul de comercializare a certificatelor de emisii pentru a reduce în continuare emisiile industriale și pentru a investi mai mult în tehnologii ecologice. În schimbul introducerii unei „taxe pe carbon” la frontiere, UE va elimina, printre altele, certificatele de emisii gratuite distribuite până acum producătorilor europeni pentru a le permite acestora să facă față concurenței din afara continentului.

Sfârșitul „dreptului de a polua” gratuit pentru industriași, impozitarea emisiilor provenite de la încălzire și de la mașini, un fond social pentru tranziție: UE a ajuns, duminică, la un acord privind o reformă amplă a pieței sale de cărbune, elementul central al planului european privind clima.

Piața carbonului, extinsă la sectorul maritim și aviatic

Negociatorii din Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns la un acord pentru a extinde domeniul de aplicare al pieței carbonului. Pentru a-și acoperi emisiile de CO2, producătorii de energie electrică și industriile mari consumatoare de energie (oțel, ciment etc.) din UE trebuie să cumpere în prezent „permise de poluare” în cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) al Uniunii Europene, creat în 2005 și care se aplică la 40% din emisiile continentului. Numărul total de cote create de state a scăzut în timp pentru a încuraja industriile să emită mai puțin.

În cadrul acordului, ritmul reducerilor de cote propuse se va accelera, cu o reducere de 62% până în 2030 față de 2005 (față de obiectivul anterior de 43%) – ceea ce înseamnă că industriile în cauză vor trebui să își reducă emisiile cu 62%.

Piața carbonului va fi extinsă treptat la sectorul maritim, la emisiile provenite din zborurile intraeuropene (pentru care actualele cote gratuite vor fi eliminate) și, începând cu 2028, la instalațiile de incinerare a deșeurilor (sub rezerva unui studiu favorabil din partea Bruxelles-ului). În schimbul introducerii unei „taxe pe carbon” la frontiere, UE vor elimina treptat certificatele de emisii gratuite distribuite până acum industriei europene pentru a le permite să concureze cu țările din afara UE, notează Le Figaro.

„Drepturile gratuite de poluare”, suprimate

Cel puțin 48,5% din aceste „drepturi gratuite de a polua” vor fi eliminate treptat până în 2030 și vor dispărea complet până în 2034, un calendar care a făcut obiectul unei dezbateri aprinse între deputați și statele membre. Un alt subiect controversat a fost propunerea Comisiei de a crea o a doua piață a carbonului (ETS2) pentru încălzirea spațiilor și combustibilii rutieri. Deputații europeni au fost îngrijorați de impactul social al unui astfel de cost suplimentar și au susținut ca măsura să fie rezervată mai întâi clădirilor de birouri și vehiculelor grele de marfă.

„Fond social” pentru climă

În cele din urmă, gospodăriile vor plăti un preț al emisiilor de carbon de la combustibilii auto și încălzirea cu gaz sau petrol din 2027, dar acest preț va fi plafonat până în 2030, iar dacă actuala creștere a prețurilor la energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an. Veniturile din noua piață a carbonului vor fi utilizate pentru a finanța un „Fond social pentru climă” în valoare de 86,7 miliarde de euro, care a fost creat pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile vulnerabile în tranziția energetică.

 

author avatar
Tudor Borcea
467 afisari

4 COMENTARII

  1. Biruri, despre asta e vorba.
    Mi s-a-ntristat sufletul cînd la școlă ni s-a zis, înainte de 1990, că puneau biruri pe mărimea ferestrelor, pe nr acestora, iar oamenii ca să plătească mai puțin sau nu aveau cu ce plăti, le micșorau, scoteau din ele, că de abia mai intra lumina-n casă.
    Oare, peste ani, o să i se-ntristeze sufletul vreunui copil că azi ne pun bir pe respirat?
    CO2 este de cîteva ori mai greu și decît O2 și N2. Unde mama dracului face efect de seră în stratosferă?
    „Pe 21 august 1986, o erupție limnică a Lacului Nyos din nord-vestul Camerunului a ucis 1.746 de oameni și 3.500 de animale.
    Erupția a eliberareat brusc aproximativ 100.000–300.000 de tone (1,6 milioane de tone, conform unor surse) de dioxid de carbon (CO2). Norul de gaz s-a ridicat cu aproape 100 de kilometri pe oră (62 mph; 28 m/s) și apoi, fiind mai greu decât aerul, a coborât în satele din apropiere, sufocând oamenii și animalele pe o rază de 25 de kilometri (16 mile) de lacu”.

  2. Ca sa aiba cu ce continua reptilele Rockefeller si Rothschild genocidul cu vaccinul ucugas, sclavii satanistilor pun taxe si pe aerul pe care il respiram.

    Dar ca sa facem economie la aer si sa nu existe poluare, se va trece la spanzuratoarea satanistilor ca sa nu mai expire CO2 si sa nu mai inspire oxigenul.
    Asta in scurt timp. Cand va da frigul puternic abia atunci spiritele se vor infierbanta.

  3. Daca lumea e proasta! Cativa golani umbla la buzunarele tuturor!
    Altfel spus, aplicat: Ce face un taran cand un caine se da la el? Zbiara MARS! Apoi mimeaza ca ia o piatra si se preface ca arunca in el! Cainele baga coada intre picioare si renunta! Rar cate un caine e chiar afurisit! Si atunci…da de-adevaratelea! Asta se aplica in realitate! Simplu! Ce atata filozofie, vorbe, argumente, logica…Pricep cainii asta?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger