AcasăȘTIRI EXTERNEClienții iPhone 14 Pro, lăsați cu ochii-n soare de sărbători? Anunțul Apple...

Clienții iPhone 14 Pro, lăsați cu ochii-n soare de sărbători? Anunțul Apple despre efectele Covid-19 în fabricile sale

Clienții iPhone 14 Pro, lăsați cu ochii-n soare de sărbători? Anunțul Apple despre efectele Covid-19 în fabricile sale / Foto: Facebook

Grupul taiwanez Foxconn, principalul subcontractant al Apple, se confruntă din octombrie cu o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 la uzina din Zhengzhou, în China, cea mai mare fabrică de iPhone din lume. China are o politică drastică de „zero Covid-19”, care are un impact major asupra industriei sale.

Apple a declarat duminică că se așteaptă la livrări „mai mici decât se aștepta” ale telefonului iPhone 14 Pro, din cauza cazurilor de Covid-19, la care se adaugă restricțiile anti-pandemie din China care afectează producția smartphone-ului vârf de gamă, înainte de sezonul crucial al sărbătorilor.

Pandemia și fuga muncitorilor strică planurile de sărbători

Grupul californian a anunțat că „clienții vor trebui să aștepte mai mult timp pentru a-și primi noile produse”. „Așa cum am făcut încă de la începutul pandemiei, punem sănătatea și siguranța lucrătorilor din lanțul nostru de aprovizionare pe primul loc”.

Foxconn, unul dintre principalii subcontractanți, a anunțat aproape simultan cu Apple că își „revizuiește în scădere” previziunile pentru trimestrul al patrulea din cauza măsurilor anti-Covid din China. Sute de angajați, exasperați de condițiile lor de viață, au fugit în grabă din fabrica din Zhengzhou, potrivit imaginilor virale de acum o săptămână și mărturiilor strânse de agențiile de presă internaționale.

„În condiții normale, aproape toate iPhone-urile sunt produse la Zhengzhou”, a declarat Ivan Lam, analist la firma specializată Counterpoint. Apple depinde foarte mult de China, unde sunt fabricate peste 90% din produsele sale. Țara este, de asemenea, una dintre cele mai importante piețe ale sale, informează Le Monde.

Pentru sărbători, compania și experții se așteptau la o cerere puternică pentru iPhone 14 și 14 Pro Max.

Foxconn este cel mai mare angajator din sectorul privat din China, cu peste un milion de persoane care lucrează în cele aproximativ 30 de fabrici și centre de cercetare din întreaga țară. La aproximativ 600 de km de Beijing, situl industrial Zhengzhou are până la 300.000 de angajați care locuiesc acolo pe tot parcursul anului în „iPhone City”, un fel de oraș în oraș.

China a raportat duminică 4.420 de noi cazuri de infectare cu Covid-19, cel mai mare număr din ultimele șase luni, în ciuda faptului că autoritățile sanitare anunțaseră cu o zi înainte că vor menține măsurile stricte de combatere a epidemiei.

author avatar
Tudor Borcea