AcasăȘTIRI EXTERNEClasamentul puterilor NUCLEARE! Cine are cele mai multe bombe atomice

Clasamentul puterilor NUCLEARE! Cine are cele mai multe bombe atomice

bombe atomiceClasamentul puterilor NUCLEARE! Cine are cele mai multe bombe atomice

Numărul focoaselor nucleare – operaţionale – din lume a crescut în 2023, din cauza Rusiei şi Chinei, SUA accelerând producția de bombe atomice.

Cele nouă puteri nucleare ale lumii măresc numărul focoaselor nucleare dislocate pe fondul conflictului Rusia-Ucraina, care a debutat în februarie 2022, a arătat Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm.

SUA și Rusia, lideri în clasamentul puterilor nucleare

În ianuarie 2023, din 12.512 focoase, aproximativ 9576 se aflau în depozite pentru o potențială utilizare – cu 86 de unități mai mult decât în ianuarie 2022.

La începutul lui 2023, cele nouă puteri nucleare oficiale şi neoficiale deţineau 9.576 de focoase nucleare, gata să fie folosite, reprezentând o putere echivalentă cu ”peste 135.000 de bombe (ca cea lansată de către americani la) Hiroshima”, se arată în acest raport.

Aceste cifre sunt publicate în contextul în care Moscova a agitat în mai multe rânduri ameninţarea nucleară în legătură cu invazia rusă a Ucrainei.

Rusia și Statele Unite dețin aproape 90% din toate armele nucleare și sunt lideri în ceea ce privește numărul de focoase dislocate în ianuarie 2023:

  • SUA – 1770;
  • Rusia, 1674 (1588);
  • Franța, 280 (280);
  • Marea Britanie – 120 (120).

Numărul de arme nucleare deținute de marile puteri este în creștere, în special în China

Rusia ocolește în mod semnificativ Statele Unite în ceea ce privește numărul de focoase stocate – 2815 față de 1938. Numărul total de focoase – dislocate și stocate – în Statele Unite a rămas neschimbat (3708). În Rusia, această cifră a crescut de la 4477 la 4489. Numărul total de focoase, luând în considerare cele dezafectate, este de 5244 în Statele Unite (-184) și 5889 în Rusia (-88).

În total, aproximativ 3844 de focoase sunt dislocate pe rachete și aeronave din lume. Nouă puteri nucleare – Marea Britanie, Israel, India, China, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Statele Unite, Franța – continuă să-și modernizeze arsenalele nucleare. Unii dintre ei au desfășurat în 2022 noi sisteme de armament echipate cu arsenale nucleare sau capabile să le folosească.

Cea mai mare parte a creşterii vine însă din China, care şi-a crescut stocul de focoase nucleare de la 350 la 410. China a investit foarte mult în armată pe măsură ce economia şi influenţa ei au crescut. India, Pakistan şi Coreea de Nord şi-au crescut de asemenea stocurile.

author avatar
Andreea Vlad
1.029 afisari

3 COMENTARII

  1. Ați uitat de focoasele din colonie!…suntem pe locul 3 în lume la focoase…ce americani, chinezi…să vă ferească Dumnezeu de focoasele noastre…

  2. O asa fiu cu mana pe parghia care deschide trapa ca sa cadeti cu totii in IAD, dar o sa v-o deschid incet ca sa muriti in chinuri, sa simtiti cum vi se duce pamantul de sub picioare si sa nu va puteti sprijini decat cu gatul in streang.

    Puteti sa nu mai postati nimic din punctul meu de vedere, pentru ca acum stiu ca sunteti cu totii niste LEPRE, cu exceptia a doi, maxim 3 dintre voi.

    Am convingerea ca 99,999 dintre ZOIARISTI trebuie sa primeasca tratamentul binemeritat cu Streangurol si Lopatin. Si chiar daca printr-o eroare veti scapa de streang si poate de puscarie pe viata, credeti ca va mai da cineva doi bani pe voi ca zoiaristi ?
    Daca stiti sa faceti si ceva util pentru societate, o meserie concreta, lucru de care nu va banuiesc a fi in stare, poate veti supravietui onorabil, altfel boschetari veti ajunge.

  3. In Tarile afectate de razboiul Termo-Nuclear , Sistemul National Energetic va cadea ireversibil si ciclul economic nu va mai putea fi reluat. In mediul urban va disparea accesul la apa potabila.Cei care vor avea nesansa sa supravietuiasca un atac termonuclear vor bea apa din balti, riuri si lacuri si vor muri de dezinterie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger