AcasăȘTIRI EXTERNEClanul irlandez a lui Joe Biden, arma secretă pentru Casa Albă?

Clanul irlandez a lui Joe Biden, arma secretă pentru Casa Albă?

La mii de kilometri de Casa Albă, o pictură murală pop-art a unui Biden zâmbitor îi întâmpină pe vizitatori în orașul Ballina, situat pe coasta atlantică a Irlandei –  un semn al entuziasmului că Statele Unite ar putea avea în curând un președinte irlandezo-american după John F. Kennedy.

Joe Biden are strămoși în Irlanda, stră-străbunicul lui, Owen Finnegan, a emigrat din Carlingsford, comitatul Louth de la frontiera cu Irlanda de Nord, spre Statele Unite. Rădăcinile familiale ale lui Biden sunt adânci în Irlanda, cu o moștenire descrisă drept „aproximativ cinci optimi irlandezi” de genealogistul Megan Smolenyak. Declararea legăturilor cu Irlanda a fost adesea câștigătoare de vot într-o Americă în care, conform ultimului recensământ, una din 10 persoane – 33 de milioane – pretinde descendență irlandeză.

La pub cu vărul miner

Kennedy a vizitat Irlanda în 1963, iar de atunci o succesiune de președinți americani au trecut Atlanticul pentru a evidenția ramura irlandeză a arborelui lor genealogic. “Biden are o grămadă de veri care locuiesc aici în Ballina și aceasta e doar o parte a familiei sale irlandeze”, a spus Laurita Blewitt, o rudă de gradul patru a fostului vicepreședinte american. În 1987, Biden a acordat un lung interviu revistei Irish America. El a descris legăturile sale cu Irlanda, inclusiv cu educația sa din Scranton, Pennsylvania, într-o “parohie covârșitoare irlandeză”, urmate de o serie de călătorii cu familia în Irlanda în perioada în care era senator, notează AFP. În 2016, Gerry Finnegan, miner pensionar și văr de gradul trei cu Biden, a stat alături de vicepreședintele de atunci în pub-ul local, Lily Finnegan’s, arătându-i fotografii vechi de familie. În ciuda legăturii familiale, el a spus că Trump „are punctele sale bune, în ciuda lucrurilor idioate pe care le spune”, menționând că multe figuri ale administrației Trump au nume de familie irlandeze.

„Republicanii sunt la fel de irlandezi ca și democrații, așa că irlandezii conduc America în ambele sensuri”, a conchis Finnegan. Singura legătură aparentă a președintelui Donald Trump cu Irlanda este proprietatea asupra unei stațiuni de golf situate în comitatul Clare, scrie Politico. Ronald Reagan s-a oprit în Irlanda în 1984 pentru a servi o halbă de bere Smithwick într-un club din localitatea natală a strămoșilor săi, Ballyporeen. După ce genealogiștii i-au descoperit un stră-stră-străbunic irlandez, Barack Obama a vizitat satul Moneygall(regiunea Midlands) în 2011. Localnicii au compus un cântec în grabă: „Nu există nimeni la fel de irlandez ca Barack O’Bama”. În această lună, activiștii unui nou grup, Irish 4 Biden, s-au deplasat la Peninsula Cooley pentru a-și lansa campania, îndemnând irlandezii să-și telefoneze rudele din SUA cu mesaje pro-Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor