Proteste violente au izbucnit în Serbia, după ce președintele țării, Alexander Vucic, a anunțat că intenționează să revină la măsurile restrictive din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Miercuri noapte, pentru a doua zi la rând, în centrul Belgradului au avut loc încleștări între protestatari și oamenii legii, soldate cu zeci de răniți. Cei mai radicali demonstranți au atacat cordoanele de poliție, au reușit să pătrundă în holul clădirii parlamentului, au incendiat trei automobile poliției și câteva containere de gunoi. Forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene și alte mijloace speciale pentru a stinge răzmerița de pe străzi.
Potrivit presei sârbe, în fața sediului parlamentului s-au adunat aproximativ cinci mii de persoane, o parte din aceștia, conduși de activiștii Daniel Knezevic și Srđan Nogo, au spart cordonul poliției și au intrat în holul sediului legislativului. Mai târziu, aceștia au fost reținuți, scrie The Guardian.
Manifestanții dau vina pe partidul aflat la putere că a ridicat prea repede restricțiile și acum toată țara are de suferit. Numărul infectărilor zilnice a crescut de 7 ori în ultimele două luni. Spitalele abia dacă mai fac față, iar personalul medical e epuizat.
„Grupul de protestatari au avut un comportament inacceptabil, care ar putea fi calificat ca huliganism, au atacat colaboratorii poliției, care își îndeplineau obligațiile, atacându-i cu pietre”, a declarant directorul poliției, Vladimir Rebic la postul național de televiziune. Deocamdată nu se cunoaște numărul exact al persoanelor reținute și rănite.
Autorităţile din România, deja în alertă
Violențele din Serbia au alertat autoritățile din România, care s-a putea aștepta oricând la noi proteste în contextul pandemiei de coronavirus. Deja mai mulți români sunt nemulțumiți de măsurile adoptate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Alții și-au manifestat nemulțumirile pe rețelele de socializare, dar sunt voci care incită la proteste.
Milionarul Viorel Cataramă este unul dintre cei care și-a chemat conaționalii în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva prelungirii stării de urgență. „Patrioți români! Veniți în Piața Victoriei să protestăm împotriva prelungirii stării de alertă! Să luptam pentru menținerea drepturilor și libertăților noastre fundamentale, pentru dreptul la muncă și la o viață normală.”, era mesajul pe care afaceristul l-a transmis pe Facebook acum aproximativ o lună, când România se afla în prima stare de alertă.
Cu toate că pe perioada de alertă sunt interzise protestele și manifestațiile publice, protestatarii și-au asumat riscul de a fi amendați și s-au adunat pe 13 iunie în Piața Victoriei la o acțiune de protest împotriva măsurilor restrictive. Alături de protestatari se afla și Viorel Cataramă.