AcasăȘTIRI EXTERNECiocniri între Tadjikistan și Kârgâzstan, s-a deschis focul! / Mii de civili...

Ciocniri între Tadjikistan și Kârgâzstan, s-a deschis focul! / Mii de civili fug de frica izbucnirii războiului!

KârgâzstanCiocniri între Tadjikistan și Kârgâzstan. Polițiștii de frontieră kârgâzi au deschis focul / Mii de civili au fugit din calea bombardamentelor

Un nou conflict militar amenință securitatea regională din Asia, după războiul dintre Armenia și Azerbaidjan. Polițiștii de frontieră kârgâzi și tadjici au făcut schimb de focuri la graniță, marți seară.

Cel puțin două persoane au fost rănite. Ulterior, satele din Kârgâzstan au fost bombardate cu mortiere de către trupele tadjice, a declarat Serviciul de Frontieră din Kârgâzstan.

Marți, 12 aprilie, au avut loc schimburi de focuri de armă după ce trupele tadjice au avansat într-o zonă aflată în litigiu, a declarat serviciul de grăniceri din Kârgâzstan într-un comunicat. Confruntați cu refuzul tadjicilor de a-și opri înaintarea, polițiștii de frontieră kârgâzi „au tras focuri de avertizare în aer”, se arată în comunicat.

Încleștare sângeroasă între grăniceri

Cel puțin 2 kârgâzstani, un civil și un polițist de frontieră, au fost răniți în incidentul armat la frontiera kirgâz-tadjik din 12 aprilie, a informat Ministerul Sănătății. (vezi video AICI)

554 de persoane au fost evacuate în districtul Leilek și 154 în districtul Batken din Kârgâzstan. 53 au fost bărbați, 246 femei și 345 copii. Alți 17.799 de kârgâzstani s-au autoevacuat. 18.507 de persoane din regiunea Batken au fost evacuate marți seară. După ce atacul trupelor tadjice a început, 50 de locuitori s-au întors la casele lor.

Comunitățile de frontieră din cele două state foste sovietice se confruntă în mod regulat din cauza rezervelor de pământ și apă, fiind adesea implicați polițiștii de frontieră, dar și numeroși civili.

author avatar
Andreea Vlad