AcasăȘTIRI EXTERNECinism fără margini în China. Călăii minorităților se laudă cu „exemple strălucitoare”...

Cinism fără margini în China. Călăii minorităților se laudă cu „exemple strălucitoare” de progres a drepturilor omului

Cinism fără margini în China. Călăii minorităților se laudă cu „exemple strălucitoare” de progres a drepturilor omului

Dezvoltarea socio-economică în Xinjiang şi în Tibet constituie un „exemplu strălucitor” al progreselor Chinei în materie de drepturile omului, a declarat luni Wang Yi, ministrul chinez al afacerilor externe.

Afirmaţiile diplomatului chinez intervin într-un context de critici în creştere din partea ţărilor occidentale, cu SUA în prim plan, în ceea ce priveşte tratamentul rezervat de către Beijing minorităţii musulmane a uigurilor în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

Wang Yi a făcut aceste afirmaţii cu câteva ore înainte de intervenţia în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, prevăzută să aibă loc prin videoconferinţă.

Muncă silnică, reeducare și sterilizări forțate

Potrivit unor studii ale unor institute americane şi al unuia australian, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în „lagăre” în Xinjiang şi sunt supuşi unor practici precum „muncă forţată” sau „sterilizări forţate”.

China dezminte categoric ultimele două acuzaţii şi afirmă că „lagărele” sunt „centre de formare profesională” menite să îndepărteze populaţia de extremismul religios şi de separatism, după numeroase atentate criminale comise împotriva civililor de către uiguri.

„Noi credem că dreptul la subzistenţă şi la dezvoltare sunt drepturi ale omului fundamentale, de o importanţă primordială”, a afirmat Wang Yi în cadrul unui forum de la Beijing consacrat relaţiilor sino-americane, scrie Agerpres.

„Am eliminat sărăcia extremă pentru prima dată (…) Locuri locuite de minorităţi etnice, precum Xinjiang şi Tibet, s-au dovedit a fi exemple strălucitoare de progrese în China în materie de drepturi ale omului”, a adăugat el.

SUA acuză China de genocid al minorității uigure

Potrivit lui Wang Yi, într-un interval de circa 60 de ani, PIB-ul per locuitor în Xinjiang a crescut de aproape 40 de ori, iar speranţa de viaţă a crescut de la 30 la 72 de ani.

Departamentul de Stat al SUA a calificat tratamentul aplicat uigurilor drept „genocid”.

În faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, ministrul „va împărtăşi filosofia, practica şi experienţa Chinei în materie de protecţie a drepturilor omului”, a declarat luni un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Beijingul este acuzat de organizaţii internaţionale care militează pentru apărarea drepturilor omului de reprimarea religiei, culturii şi a oricărei tentative de separatism în Tibet (sud-vestul Chinei).

Guvernul chinez susţine că protejează libertatea de cult în această regiune şi că a investit enorm pentru a o moderniza şi a creşte nivelul de trai.

 

Foto: Facebook

author avatar
Tudor Borcea
137 afisari

1 COMENTARIU

  1. Articol nesemnat, probabil in graba a uitat sa semneze corespondentul Nationalului la Urumqi, China ce aduce stiri de la fata locului.
    Numai asa se explica cutezanta acuzatoare a autorului, pe fapte si acte vazute de el personal, la fata locului, el anonimul le-a vazut pe toate.
    Credibilitatea nu este o valoare care sa intereseze pe anonimii ce scriu asemenea articole; ar putea autorul sa mentioneze o organizatie care pretinde ca lupta pentru drepturile omului si care se bucura de consideratie si afiseaza buna credinta? Macar una, o singura organizatie care nu este in slujba intereselor globaliste.
    A cita din presa compromisa si a aminti de organizatii fara nume este o gluma proasta.
    Lasati gogosile si scrieti ceva ca lumea, s-a facut de tarziu, nu ne mai duceti cu presu’ nici la zvonuri internationale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger