AcasăȘTIRI EXTERNECine sunt Gardienii Revoluţiei, forța militară a Iranului care a lansat atacul...

Cine sunt Gardienii Revoluţiei, forța militară a Iranului care a lansat atacul cu sute de drone și rachete asupra Israelului (VIDEO)

Sprijinite de Iran, grupările Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și Hezbollah urmăresc să anihileze Israelul

Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) sau Gardienii Revoluţiei formează trupe militare de elită şi sunt responsabile pentru atacul cu sute de drone asupra Israelului.

Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost înfiinţat la scurt timp după Revoluţia islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical musulman şiit şi pentru a oferi o contrapondere la forţele armate regulate.

Au 125.000 de militari

Se estimează că IRGC are un efectiv de 125.000 de militari, cu unităţi terestre, navale şi aeriene. Acesta comandă, de asemenea, miliţia religioasă Basij, o forţă paramilitară voluntară loială sistemului clerical.

Comandantul suprem al Gardienilor Revoluției, generalul-maior Qassem Soleimani, a fost ucis de Statele Unite într-un atac cu dronă în Irak în 2020, ceea ce a ridicat temeri privind un conflict major.

Forţa Quds este braţul extern al IRGC, care influenţează puternic miliţiile sale aliate din Orientul Mijlociu, din Liban până în Irak, Yemen şi Siria. Membrii săi au luptat în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad în războiul din Siria şi au sprijinit forţele de securitate irakiene în lupta lor împotriva militanţilor Statului Islamic în ultimii ani.

IRGC supraveghează programul de rachete balistice al Iranului, considerat de experţi drept cel mai mare din Orientul Mijlociu.

Au sechestrat o navă deținută de un israelian

„Gardienii Revoluţiei” au sechestrat sâmbătă un portcontainer „cu legături” cu Israelul în Golf, crescând tensiunile din Orientul Mijlociu.

„Un portcontainer cu numele MCS Aries a fost sechestrat de forţele speciale maritime” în cursul „unei operaţiuni la care a participat un elicopter în apropierea Strâmtorii Ormuz”, a anunţat agenţia oficială Irna.

Anterior, două agenţii de securitate maritimă au anunţat că o navă a fost sechestrată sâmbătă în largul Emiratelor Arabe Unite de „autorităţi regionale”.

Una dintre acestea, societatea de securitate britanică Ambrey, a informat că a „văzut imagini cu trei indivizi care coboară în rapel dintr-un elicopter pe ceea ce pare a fi un portcontainer”.

author avatar
Andrei Ștefan