AcasăȘTIRI EXTERNECine sunt femeile lui Putin. Cel mai păzit secret al Kremlinului iese...

Cine sunt femeile lui Putin. Cel mai păzit secret al Kremlinului iese la iveală

Cine sunt femeile lui Putin. Cel mai păzit secret al Kremlinului iese la iveală

Președintele rus Vladimir Putin își ține familia în umbră, spre deosebire de majoritatea liderilor occidentali. Relațiile liderului de la Kremlin cu femeile reprezintă unul din cele mai bine păstrate secrete din Rusia.

Vladimir Putin are două fiice de vîrstă adultă acum, ale căror nume însă nu le rostește niciodată, și o relație încă negată cu o fostă gimnastă care i-ar fi dăruit între doi și patru copii. Este secretul din jurul vieții private a președintelui o reflectare a dorinței acestuia de a controla totul sau pur și simplu o tendință culturală rusă?

Ludmila, soția ținută după ușă

Politicienii occidentali sunt obișnuiți să își pună soțiile în centrul atenției. Dar nu și Vladimir Putin, care și-a ținut întotdeauna membrii familiei sale sub un fald gros și opac.

Putin a fost căsătorit timp de 30 de ani cu o fostă stewardesă, Ludmila Șkrebneva, de care a divorțat în 2013. Cu ea Putin are două fiice: Maria Voronțova, în vârstă de 36 de ani, și Katerina Tihonova, în vârstă de 35 de ani. Ambele sunt cadre universitare și femei de afaceri.

„El nu menționează niciodată numele fiicelor sale (…) Iar când jurnaliștii îl întreabă despre eventualele legături ale soților lor cu afacerile de stat, de exemplu, evită întrebările”, notează Maria Popova, profesor de științe politice la Universitatea McGill, scrie Le Journal de Montreal.

În perioada în care a fost prima doamnă, Ludmila Putina a fost foarte puțin vizibilă. „La început, oamenii au crezut că a fost alegerea ei. Abia mai târziu a devenit clar că Putin încerca să controleze informațiile”, a declarat Popova.

Mai puțin roz decât în film

De Ziua Îndrăgostiților 2008, în Rusia a fost lansat un film de ficțiune („A Kiss: Not for the Press” în engleză), care spune povestea unui agent secret devenit președinte rus, căsătorit cu o stewardesă și tată a două fiice.

Producătorii vor nega orice legătură cu adevăratul președinte rus, în ciuda coincidențelor evidente. Trebuie remarcat faptul că acest film a fost lansat după presupusul început al relației sale cu actuala sa amantă, Alina Kabaeva, în jurul anului 2006.

În viața reală, este posibil ca relația dintre Vladimir Putin și fosta sa soție să nu fi fost la fel de roz precum cea descrisă în film, dacă e să dăm crezare presei germane. În anii 1980, Ludmila s-ar fi destăinuit unui spion, acuzându-l pe Putin că este violent și infidel.

Călugăr sau macho?

Presa rusă prezintă viața lui Putin ca fiind austeră, aproape monahală și dedicată în întregime serviciului pentru națiune. Cu toate acestea, presa străină i-a atribuit mai multe amante de-a lungul anilor.

Se spune că ar fi avut o fiică cu una dintre menajerele sale, Svetlana Krivonogikh, în 2003. Acum, femeia este acționar al unei bănci, iar fiica ei de 19 ani seamănă izbitor de mult cu președintele rus.

Pe de altă parte, glumele, chiar misogine, ale lui Vladimir Putin la adresa femeilor sunt nenumărate. „Salutați-l pe președinte (…) Realmente ne-a surprins, nu știam că știe să se descurce cu zece femei”, a glumit Putin în 2006 despre președintele israelian Moshe Katzav, acuzat atunci de viol și hărțuire sexuală.

Niciodată garda jos

Pentru Maria Popova, secretul care înconjoară familia lui Putin este mai ales o reflectare a personalității acestuia și a regimului autoritar pe care îl conduce.

Pe de altă parte, unii dintre predecesorii săi nu au ezitat să-și pună familiile în prim-plan. Ea dă exemplul Tatianei Diatcenko, fiica lui Boris Elțîn, care a fost consilier al președintelui la sfârșitul anilor 1990.

Secretomania lui Putin este în concordanță cu trecutul său de agent KGB, notează Popova. „De exemplu, se spune că nu bea deloc alcool. Există această idee că nu trebuie să lași niciodată garda jos”.

Secretomania, tradiția rusă

În schimb, Guillaume Sauvé, cercetător la Universitatea din Montreal, consideră că secretomania face parte din tradiția rusă. „Liderii ruși trebuie să-și arate tăria de caracter în public și să nu pară că sunt influențați de familiile lor”, spune el.

Majoritatea liderilor din ultimii 100 de ani, cum ar fi Lenin, Stalin și Hrușciov, și-au ținut familiile în umbră, a spus Sauvé.

Marea excepție este Mihail Gorbaciov, a cărui soție era foarte vizibilă. „A picat foarte rău în opinia publică. Oamenii se gândeau: Soția lui este cea care decide pentru el? Ce caută ea să-și dea aere în fața scenei?”, a adăugat el.

Nu atât de conservatori

Pe lângă toate acestea, există un „fond de machism” într-o țară în care se așteaptă ca bărbații să fie la conducere, spune Sauvé. Totuși, acest lucru nu ar trebui să fie văzut ca o formă de puritanism, deoarece Rusia este mai puțin conservatoare decât s-ar putea crede în materie de moralitate, sunt de acord cei doi experți. Într-adevăr, ratele de divorț și de avort sunt relativ ridicate.

„Cea mai flexibilă femeie”

După toate probabilitățile, Alina Kabaeva, 38 de ani, este actuala parteneră a lui Vladimir Putin, 69 de ani. Era deja cunoscută publicului ca fiind una dintre cele mai decorate gimnaste din istorie cu mult înainte de a fi văzută ca amantă a președintelui ei judoka.

Numeroasele sale medalii, inclusiv aurul la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, i-au adus titlul de „cea flexibilă femeie din Rusia”.

După un scandal de dopaj și sfârșitul carierei sale sportive, a intrat în politică. În 2007, a fost aleasă în Duma de Stat ca membră a partidului lui Vladimir Putin. Povestea lor de dragoste a început cu un an mai devreme.

Se spune că ar fi avut mai mulți copii cu președintele rus, dar sursele nu sunt de acord cu privire la numărul acestora, care variază între doi și cinci. Relația dintre Kabaeva și Putin este „un pic secretul lui polichinelle”, spune Guillaume Sauvé.

În mod oficial, subiectul rămâne tabu. În 2008, tabloidul Moskovski Korrespondent a îndrăznit să publice un articol pe această temă. A fost închis la scurt timp după aceea.

Foarte bine plasată

Opozanții regimului Putin nu se sfiesc să vorbească despre fosta gimnastă. Dar este mai ales pentru a denunța privilegiile de care pare să se bucure, explică Guillaume Sauvé. „Argumentul este rareori: Uite, are o amantă. Este de la sine înțeles (…) Problema este mai degrabă: Uite, sub numele amantei sale, are o proprietate în Italia”, spune Sauvé.

Din 2014, Alina Kabaeva este șefa National Media Group, un mare grup media pro-Kremlin. Se pare că primește un salariu amețitor de 10 milioane de dolari pe an.

Aparițiile sale publice sunt rare, iar locul ei de reședință este incert. „Are prea multe apartamente și nu știm pe care îl folosește cu adevărat”, a relatat săptămâna aceasta un prieten al opozantului Alexei Navalnîi pentru Paris Match.

Kabaeva este suspectată că s-a ascuns în Elveția încă de la începutul invaziei din Ucraina. O petiție cu aproximativ 75.000 de semnături a început să circule pentru a o alunga din această țară. „Este timpul să o reunim pe Alina Eva Braun Kabaeva cu Fuhrerul ei”, concluzionează petiția, o referință sinistră la partenera lui Adolf Hitler.

În aprilie, ea a reapărut la un festival de gimnastică care îi poartă numele: Alina. Gimnastele în uniforme militare au prezentat o coregrafie patriotică. Ea a vorbit în fața unui fundal acoperit de Z-uri, simbolul pictat pe tancurile rusești trimise să invadeze Ucraina.

Sancționată sau nu?

Tot în aprilie, Canada le-a adăugat pe cele două fiice ale lui Putin pe lista neagră a rușilor care fac obiectul unor sancțiuni economice. Prin urmare, ar fi ușor de adăugat și Alina Kabaeva pe listă, având în vedere legăturile sale cu statul rus, chiar dacă relația sa cu președintele nu a fost niciodată oficializată, potrivit experților consultați.

Americanii s-au gândit serios la acest lucru, dar s-au răzgândit în ultimul moment de teama unei „reacții agresive” din partea lui Putin, potrivit Wall Street Journal. Cu toate acestea, se pare că numele lui Kabaeva a fost adăugat din nou, a relatat vineri CNN.

În orice caz, aceste sancțiuni sunt în mare parte „simbolice”, a declarat Guillaume Sauvé. „Cred că Occidentul caută în primul rând să trimită mesaje”.

author avatar
Tudor Borcea