AcasăȘTIRI EXTERNECine nu-i pe linia SUA, e „antisemit”. Erdogan, atacat de Washington

Cine nu-i pe linia SUA, e „antisemit”. Erdogan, atacat de Washington

Cine nu-i pe linia SUA, e „antisemit”. Erdogan, atacat de Washington

Într-o tiradă violentă, președintele Turciei se înființase ca apărător al cauzei palestiniene și criticase Israelul pentru loviturile sale în Fâșia Gaza.

Washington a denunțat marți remarcile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan considerate „antisemite” și a cerut evitarea „observațiilor inflamatorii care ar putea incita la și mai multă violență” în Orientul Mijlociu, potrivit unui purtător de cuvânt al diplomației americane.

„Statele Unite condamnă cu tărie recentele remarci antisemite ale președintelui Ergodan împotriva poporului evreu”(sic), a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, scrie Ouest-France.

Președintele turc, care s-a înființat ca apărător al cauzei palestiniene, a criticat luni Israelul pentru loviturile sale în Fâșia Gaza, denunțând într-o tiradă violentă „ucigași” care „ucid copii cu vârsta de cinci sau șase ani”. „Doar sângele îi mulțumește”, a spus el.

Biden „scrie istoria cu mâini însângerate”

Ostilitățile din Gaza au izbucnit la 10 mai cu un baraj de rachete lansate de mișcarea palestiniană Hamas în Israel, după ce sute de protestatari palestinieni au fost răniți în ciocnirile cu poliția israeliană din Ierusalimul de Est ocupat. La originea demonstrațiilor, amenințarea cu evacuarea forțată a familiilor palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni.

De când au început ostilitățile, peste 200 de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza, inclusiv cel puțin 59 de copii și peste 1.300 de persoane au fost rănite.

Recep Tayyip Erdogan nu l-a cruțat luni pe omologul său american Joe Biden, căruia îi lansase: „Scrii istoria cu mâini însângerate”.

Relații deja tensionate

Confruntat cu ciocnirile violente dintre Hamas și Israel, Joe Biden a menținut sprijinul tradițional al Statelor Unite pentru dreptul statului evreu „de a se apăra”.

Relațiile dintre noua administrație americană și Turcia, care au fost tensionate de la bun început, riscă să se degradeze și mai mult, dar Biden și Erdogan urmează să se întâlnească în marja unui summit NATO de la Bruxelles, luna viitoare.

 

author avatar
Tudor Borcea