AcasăȘTIRI EXTERNECine l-a mai supărat pe Putin? Seria morților misterioase continuă în rândul...

Cine l-a mai supărat pe Putin? Seria morților misterioase continuă în rândul elitelor din Rusia

Cine l-a mai supărat pe Putin? Seria morților misterioase continuă în rândul elitelor din Rusia / Foto: printscreen

Ivan Pechorin, director general pentru industria aviatică în cadrul Corporației pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a murit după ce ar fi căzut de pe șalupă rapidă, în largul coastei din Vladivostok, în Rusia, sâmbătă seara, fiind ultima dintr-o serie de decese misterioase în rândul elitei rusești.

 

Corporația pentru Dezvoltarea Extremului Orient și a Arcticii a anunțat luni „moartea tragică” a acestuia. „Moartea lui Ivan este o pierdere ireparabilă pentru prieteni și colegi, o mare pierdere pentru corporație”, a declarat corporația. „Transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor”.

„Era amețit”, spune presa pro-Kremlin

Pravda.ru, o publicație de știri pro-Kremlin, a relatat că Pechorin și un grup de prieteni erau „deja amețiți” când s-au urcat într-o barcă, sâmbătă seara, pe insula Russky, în apropiere de orașul Vladivostok, situat în estul îndepărtat al țării, scrie Fox News.

Pechorin a căzut de pe o punte după aproximativ 40 de minute de călătorie, potrivit Pravda.ru. Trupul său a fost adus de apă luni pe insula Russky.

Moartea lui Pechorin ar putea fi un accident tragic potrivit lui Rebekah Koffler, fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării a SUA și autor al cărții „Putin’s Playbook: Planul secret al Rusiei de a învinge America”. „Este complet plauzibil ca Pechorin să fi căzut în mare de pe barcă pentru că era beat. A avea petreceri cu băutură la bordul unei ambarcațiuni, a înota în mare sub influența alcoolului, pe întuneric – toate acestea sunt în concordanță cu modul în care se distrează oligarhii ruși. Dar, de asemenea, face ca povestea de acoperire să fie credibilă”, a declarat Koffler pentru Fox News Digital.

„Este puțin probabil ca adevărul să fie descoperit, deoarece investigațiile rusești nu sunt de încredere”.

Pechorin a moderat miercurea trecută o discuție în cadrul Forumului Economic Estic din Vladivostok despre extinderea accesului aviației în Orientul Îndepărtat. În aceeași zi, Vladimir Putin s-a deplasat la Vladivostok pentru a se adresa Forumului Economic Estic.

Seria neagră a elitelor rusești

Pechorin este cel mai recent membru al elitei rusești care a murit în circumstanțe obscure. Ravil Maganov, președintele gigantului petrolier rus Lukoil, a murit în urmă cu două săptămâni după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Tass a raportat că acesta s-a sinucis, în timp ce compania sa a declarat că „a decedat în urma unei boli grave”.

Lukoil a fost una dintre puținele companii care s-au pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Luna trecută, omul de afaceri și critic al lui Putin, Dan Rapoport, s-ar fi aruncat în gol din apartamentul său de lux din Washington, D.C.

Rapaport a părăsit Rusia în 2012 din cauza sprijinului său pentru deținutul politic Alexei Navalnîi. El și-a exprimat frecvent sprijinul pentru Ucraina pe rețelele de socializare, numindu-l pe Putin un „om rău, corupt, înșelător și periculos”.

author avatar
Tudor Borcea