AcasăȘTIRI EXTERNECine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu...

Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi!

Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi!Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi! / Sursa FOTO: Facebook

Evenimentele din Ucraina devin tot mai greu de înțeles și asta fiindcă lucrurile se complică de la o zi la alta. Rusia înaintează spre Kiev, dar parcă o face cu frâna de mână trasă, iar trupele lui Zelenski seamănă mai degrabă cu armatele private de mercenari profesioniști care au luptat în Siria și Irak. În acest tablou, informația că firmele specializate caută personal dispus să meargă pe frontul ruso-ucrainean ridică o serie de întrebări. Cine face aceste angajări și cu ai cui bani? Pe scurt, cine are interesul să finanțeze războiul ăsta?

Războiul din Ucraina a declanşat o adevărată frenezie pe piaţa contractorilor privaţi din securitate. Anunțurile date pe site-urile de specialitate vorbesc despre foşti combatanţi căutați pentru a fi trimiși în Ucraina să lupte sub steagul Kievului. Sumele oferite sunt cele mai mari de până acum, se ajunge până la 2000 de dolari pe zi, plus bonusuri!

Industria militară, marele câștigător

Pare rupt din scenariul unui film de acțiune, dar anunțul de angajare este unul cât se poate de real, fiind postat pe un site de angajare, Silent Professionals, pentru cei care lucrează în industria militară și de securitate privată.

Surse din armată spun că în ultima vreme piața a fost inundată cu astfel de anunțuri. Pe fondul războiului din Ucraina, contractorii privați americani și europeni văd tot felul de oportunități și oferă celor interesați misiuni de „extracție” și logistică.

Robert Young Pelton, expert în domeniul companiilor militare private, arată că, în pofida exploziei pe piața PMC, există și riscuri. Cererea de lucrători plătiți în domeniul securității, mulți dintre ei foști soldați cu abilitatea de a lupta și de a ucide, lasă mult loc pentru greșeli și pentru un potențial dezastru umanitar.

Oligarhii Ucrainei cer ajutorul

Silent Professionals arată mercenarii ajunși în Ucraina sunt plătiți foarte bine pentru serviciile lor.

Cunoscuta platformă de recrutare nu a vrut să spună pentru cine face publicitate, dar, potrivit unor informații neoficiale, sunt angajați contractori pentru sume cuprinse între 30.000 și 6 milioane de dolari. Obiectivul lor, de a extrage diverse persoane din Ucraina. Valoarea cea mai mare este pentru grupuri întregi de familii care doresc să plece cu toate bunurile.

Tony Schiena, directorul general al Mosaic, o firmă americană de consultanță în domeniul informațiilor și securității, care deja operează în Ucraina, afirmă că prețul evacuărilor depinde de complexitatea misiunii. „Când există un număr mai mare de persoane, riscul crește. Copiii și familiile numeroase sunt mai dificile. Totul depinde de metodele prin care îi facem să treacă granița”.

Misiunile Mosaic sunt bazate pe informații mai degrabă decât pe arme, a declarat Schiena, un fost agent de informații sud-african. Firma sa are în Consiliul de Administrație mai mulți foști oficiali de rang înalt din serviciile de informații americane, ex-ofițeri CIA și NSA. Grație conexiunilor din trecut, Mosaic lucrează cu o serie de clienți privați importanți, corporații și persoane expuse politic. El se laudă chiar că „o agenție de informații a unei țări destul de mari, care dorea să își scoată cetățenii din Ucraina” a apelat la serviciile sale.

O afacere de 500 de miliarde dolari

Natura acestei industrii presupune că este extrem de dificil să se urmărească numărul de contractori și de bani. Însă, după toate probabilitățile, vorbim despre o industrie în creștere. Un raport al Aerospace&Defense News a constatat că industria militară și de securitate privată la nivel mondial va valora peste 457 de miliarde de dolari în 2030!

Unii antreproniri militari spun că nu vor lupta în Ucraina, ci merg acolo doar pentru a ajuta ONG-urile și organizațiile umanitare. Ei ar trebui să protejeze persoane, locuri sau bunuri mai degrabă decât să se angajeze în luptă directă.

În practică, însă, linia de demarcație este neclară. „Dacă ai setul de competențe pentru a fi un contractor privat, ai setul de competențe pentru a fi un mercenar. Nu există o linie de demarcație clară între cele două. Totul se reduce la circumstanțele pieței și la decizia fiecărei persoane în parte”, a declarat Sean McFate, un fost parașutist american care a lucrat ulterior ca antreprenor în Africa și în alte părți.

Despre cine îi finanțează pe acești mercenari, cum vor fi conduși ei în luptă și unde s-ar încadra ei în ordinea ierarhică a armatei ucraineene, nimeni nu spune un cuvânt.

author avatar
Nicholas Cezar
4.040 afisari

16 COMENTARII

  1. E o suma rezonabila atunci cand e viata in joc si tot e putin. Oricum Ucraina a anuntat ca pilotii rusi care se catapulteaza deasupra Ucrainei fara sa fie loviti primesc 1.000.000 euro. E posibil sa aibe o grila pe arme.
    Tanchistul primeste x0000 euro
    Ofiterii x00000 euro
    Soldatii x0000 euro
    Soferii x0000 euro
    Tehnicieni militari x000 euro
    Cutare.

  2. Sunt multi mercenarii.
    E mult spus totusi, e o armata a solidaritatii de 20.000 de soldati care lupta gratis pt Ucraina. Daca se pun bani in joc probabil ca se vor strange +60.000 de mercenari. Mercenaru o face pe bani. Problema e un culoar fara viza sau viza rapida militara pt a trece astfel de mercenari in Ucraina, rapid sau luati cu trenuri direct dintr-un centru de granita. Ce e acum la granite incurca granicerul ucrainian.

  3. Cine finanțează ?
    Razboiul il finanteaza Rusia.
    Apararea si supravietuirea Ucrainei restul de 140 de tari Onu printre care si staruri americane sau sportivi ucraineni printre care amintesc tenismeni ucraineni si fotbalisti celebrii dar si Mila Kunis si Leonardo DiCaprio.

  4. Cine plătește? Nu cumva unchiul Sam? Cine altcineva are interese economica în Ucraina? Pe fondul disputei ruso-americane Ucraina va fi făcută țăndări. Acest președinte impostor, Zelinscki, în loc să caute căi de soluționare pașnică a conflictului dorește distrugerea Ucrainei, face tot felul de cereri la NATO, aberante. Mai nou, cred că România a intrat într-un joc periculos. Chiar crede cineva că s-au trezit ucrainenii că au n-șpe elicoptere care au nevoie, taman acum, de mentenanță? Cât de prost să fii și să crezi așa ceva. Asta miroase a afacere murdară. Nu cumva elicopterele sunt aduse ca, sub masca mentenanței, să fie dotate cu armament antitanc? Vom trăi și vom vedea. Dar, parcă, nici chiar să fim luați de proști.

    • Cereri aberante si de Rusia si de Ucraina.
      Nu poti sa ceri ce au luat cand in zonele alea traiesc 95% rusi.
      Nu poti sa ceri neutralitate cand vrei sa dezintegrezi Ucraina.
      Nu poti sa ceri fara aspiratii Nato cand Ucraina nu are niciun protector.
      Singurii protectori care pot fi sunt Anglia sau Turcia
      Amandoua sunt membre Nato.
      Pe cine sa pui pe Brazilia? China o sa traga pt Rusia.

  5. Ba escu,ori esti prost deabinelea,ori faci propaganda Fake.Deci rusul nu are nici un enteres. si-a insusit Crimeea,Insula serpilor,vrea Donetcul si Lugansco,vrea sa-l puna pe Ianucovici presedinte cu ” guvernul meu „,nu are nici un enteres.Face zob Ucraina doar asa dezinteresat, In concluzie se pare ca pana una alta doar tu nu ca esti luat de prost,ci chiar esti.

  6. Ai dreptate escu-le . Jumatate din mercenari sint …. rusi ! Restul, aventurieri mondiali ! Z.= putin2.. peste citeva zile o sterge, iar ucrainienii fug si mor pt un clown . Uite ce patriotism de doi lei la el ! Cu sute de mii morti, tara distrusa, oameni speriati pe viata . Ba asta de mai sus, taci dracu ca esti o bruta timpita si un prost !

  7. Mai vezi cate un tampit din asta la Tv cu un singur neuron ingropat si ala pana la gat in puțul gandirii care se intreaba.
    De ce nu a fost România neutra in al 2lea razboi ?

  8. Opreste jignirile oligofrenule ! De aia aberezi tot ce-ti iese din bostan, obezule . Ai numai prostii in secatura de tartacuta, normal pt tine, atit stii: mitocanisme, injuraturi, jigniri ! N-ai nici un viitor Plinutule , esti prost manga !

  9. Ucraina a fost cumparata pe persoana fizica de familia SCUTROSU, de pamant din Hamburg si de confesiune iudaica, membra a fostului imperiu KAZER, momentan traitoare in special in SUA. Cine stie cunoaste! Mai mult e periculos de destainuit!
    Sa asteptam ce au hotarat! Nimeni nu are cunostiinta.
    Ordinele le primesc presedintii de state in plic!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger