AcasăȘTIRI EXTERNECine este noul președinte al Iranului. Se cere anchetă pentru crime împotriva...

Cine este noul președinte al Iranului. Se cere anchetă pentru crime împotriva umanității

Cine este noul președinte al Iranului. Se cere anchetă pentru crime împotriva umanității

„Faptul că Ebrahim Rais a preluat președinția în loc să fie cercetat pentru crime împotriva umanității este un memento sumbru că impunitatea domnește în Iran”, acuză Amnesty International.

ONG-ul Amnesty International a denunţat sâmbătă, 19 iunie, alegerea ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la președinția Iranului, afirmând că acesta ar trebui anchetat pentru „crime împotriva umanităţii” şi „reprimare brutală” a drepturilor omului, scrie 20 Minutes.

„Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns preşedinte în loc să facă obiectul unei anchete pentru crime împotriva umanităţii, omoruri, dispariţii forţate şi tortură este o aducere aminte sinistră că impunitatea domneşte în Iran”, acuză Amnesty într-un comunicat.

Membru în „Comisia morții”

Organizația pentru drepturile omului, cu sediul în Londra, l-a acuzat pe Ebrahim Rais că a fost membru al unei „Comisii a morții”, despre care a spus că este responsabilă pentru disparițiile forțate și execuții extrajudiciare, în secret, care au vizat mii de opozanți reținuți în timp ce Rais era procuror adjunct al tribunalului revoluționar din Teheran, în 1988

Întrebat în 2018 și 2020 cu privire la aceste execuții, Ebrahim Rais a negat că ar fi jucat vreun rol în ele, dar a adus un „omagiu” „ordinului” dat de lui de către ayatollahul Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, pentru a efectua aceaste epurări.

„Răspuns la impunitatea sistematică din Iran”

Potrivit Amnesty Inernational, „soarta victimelor şi locul unde se află cadavrele sunt şi astăzi ascunse în mod sistematic de către autorităţile iraniene, ceea ce corespunde (de asemenea) crimelor împotriva umanităţii”.

Amnesty îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati şi pentru faptul că „a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului” în timpul mandatului său de şef al Autorităţii judiciare în ultimii doi ani. Reprimările au afectat „sute de disidenţi paşnici, militanţi pentru drepturile omului şi membri ai minorităţilor persecutate care au fost reţinuţi în mod arbitrar”, denunță Amnesty.

„Al-Sadati este egal responsabil pentru arestarea a mii de manifestanţi şi sute de dispariţii forţate după manifestaţiile de protest din noiembrie 2019”, care au fost reprimate în sânge, potrivit aceleiaşi surse.

Amnesty chemă statele membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului să ia „măsuri concrete ca reacţie la impunitatea sistematica în Iran”.

author avatar
Tudor Borcea
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger