AcasăȘTIRI EXTERNECine este Marina Ovsiannikova, jurnalista curajoasă care a protestat în direct împotriva...

Cine este Marina Ovsiannikova, jurnalista curajoasă care a protestat în direct împotriva războiului la o televiziune din Rusia – VIDEO

jurnalistaCine este Marina Ovsiannikova, jurnalista curajoasă care a protestat în direct împotriva războiului la un post rusesc - VIDEO

Cel mai urmărit buletin de știri din Rusia a fost întrerupt luni seară de o femeie, care a dat buzna în studio pentru a protesta împotriva invaziei ruse din Ucraina. Aceasta a afișat o pancartă cu un mesaj dur la adresa Kremlinului, o mișcare extrem de curajoasă în Rusia.

Scena a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”).

În timp ce prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei apare o femeie cu o pancartă pe care scrie „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici. Rușii sunt împotriva războiului”, mesaj scris în limbile rusă și engleză. Pe pancartă sunt desenate steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

Mesajele au fost vizibile câteva secunde, cât timp crainica a citit de pe prompter intro-ul unei știri montate.

Tată ucrainean, mamă rusoaică

ONG-ul care apără drepturile protestatarilor OVD-Info, spune că este vorba de Marina Ovsiannikova, o angajată a tustului. Aceasta a fost arestată și dusă la secția de poliție. „Se desfășoară o anchetă internă” asupra acestui „incident”, a transmis laconic Pervîi Kanal într-un comunicat.

Marina Ovsyannikova riscă între 3 și 15 ani de închisoare

Potrivit agenției de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”. Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova explică că tatăl ei fiind ucrainean și mama ei rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea. „Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă ea.

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

author avatar
Andreea Vlad