AcasăȘTIRI EXTERNECine este Giorgia Meloni, posibil prima femeie prim-ministru a Italiei. Se întoarce...

Cine este Giorgia Meloni, posibil prima femeie prim-ministru a Italiei. Se întoarce şi Silvio Berlusconi la conducerea ţării?

italiaCine este Giorgia Meloni, posibil prima femeie prim-ministru a Italiei. Se întoarce şi Silvio Berlusconi la conducerea ţării?

Cetăţenii din Italia ies astăzi la vot. Îşi aleg noii parlamentari și noua conducere politică a țării, care se prefigurează să aibă în componență pentru prima dată după al Doilea Război Mondial un partid de extremă dreaptă.

Sondajele au arătat în mod constant că o coaliție de dreapta condusă de Frații Italiei și care implică, de asemenea, partidul Liga al lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi este pe cale să obțină o victorie clară.

Giorgia Meloni conduce partidul Fratelli d’Italia

Partidul Fratelli d’Italia (Frații Italiei – n.red.), condus de Giorgia Meloni, este o formațiune politică cu cu rădăcini fasciste. În 2018, la precedentul scrutin general, partidul a obținut doar 4% din sprijinul alegătorilor. Acum este cotat la aproximativ 25% din intențiile de vot, după ce luptele politice din Italia au dus în luna iulie la căderea guvernului de unitate națională al premierului Mario Draghi.

Deviza Giorgiei Meloni este „Dumnezeu, patrie, familie”, iar priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său, lupta împotriva „lobby-urilor LGBT” şi a „iernii demografice” pe care o traversează ţara, unde vârstă medie este cea mai mare din ţările industrializate, cu puţin în urma Japoniei.

Pe 6 octombrie 2016, a denunţat pe Facebook „înlocuirea etnică în curs în Italia”, pe aceeaşi linie cu alte formaţiuni europene de extremă dreaptă.

Demisia lui Draghi a provocat anticipatele

Următorul rând de alegeri generale din Italia era inițial programat pentru primăvara anului 2023. Însă alegerile anticipate au fost declanșate de demisia prim-ministrului Mario Draghi pe 21 iulie și de prăbușirea guvernului său de coaliție, care includea partide de stânga, de dreapta și de centru.

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege parlamentul, unde, dacă nu va exista vreo surpriză, extrema dreaptă ar trebui să fie învingătoare şi, fără precedent, să-l propună pe premierul care îi va succeda lui Mario Draghi.

Secţiile de votare s-au deschis la 05:00 GMT (08.00 – ora României) şi se vor închide la 21:00 GMT, oră la care primele exit poll-uri ar trebui să ofere o imagine destul de clară a rezultatelor.

author avatar
Andrei Ștefan