AcasăȘTIRI EXTERNECine ar putea să o înlocuiască pe regina Elisabeta a II-a pe...

Cine ar putea să o înlocuiască pe regina Elisabeta a II-a pe bancnota de 5 dolari australieni

dolarCine ar putea să o înlocuiască pe regina Elisabeta a II-a pe bancnota de 5 dolari australieni

Guvernul australian a transmis marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca, în schimb, pe bancnotă să fie trecute personalităţi australiene.

În timp ce pe monedele trebuie să apară obligatoriu imaginea monarhului britanic, decizia de a imprima chipul reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată nu de statutul ei de suveran, ci de personalitatea sa, iar o eventuală schimbare nu va veni automat, a explicat ministrul adjunct al Finanţelor Andrew Leigh, potrivit The Guardian.

Australia va pune imaginea regelui Charles pe monede

Anterior, Leigh nu a exclus să pună un australian pe bancnota de 5 dolari, spunând doar că „accentul este acum pe monede, care trebuie neapărat să se schimbe”. „Nu e nicio grabă în privința asta.”

Monetăria se pregătește să bată monede noi cu regele Carol al III-lea , care urmează să fie lansate în 2023, deși nici un design de efigie nu a fost încă aprobat. Monedele cu Regina Elisabeta a II-a vor rămâne monedă legală.

Cu 15 miliarde de monede care prezintă Regina în circulație și doar 110 până la 150 de milioane de monede noi bătute pe an, probabil că Lizzies va depăși numărul Charleses pe monedele Australiei pentru mulți ani de acum înainte.

Chipul reginei Elisabeta a II-a rămâne pe bancnote

În ciuda obiectivului guvernului albanez de a face din Australia o republică, Leigh a spus reporterilor din Canberra că monarhul va apărea pe monedele australiene „ca o chestiune de tradiție”.

„După cum prim-ministrul a precizat în mod clar reforma noastră constituțională prioritară este o voce [o indigenă] către parlament”, a spus el.

Dar bancnota de 5 dolari era o altă chestiune. „Decizia de a include chipul Reginei pe biletul de 5 dolari a fost mai degrabă despre ea personală decât despre statutul ei de monarh, astfel încât tranziția [la Charles pe bancnotă] să nu fie automată”, a spus el.

Înainte de introducerea bancnotelor polimerice, bancnotele de hârtie de 5 dolari prezentau filantropul Caroline Chisholm, dar Regina a apărut pe bancnotele de 1 dolar, până când bancnota a fost casată în 1984.

author avatar
Andreea Vlad