Cauta

Cine a aruncat în aer barajul Kakhovka, Ucraina sau Rusia? / CONSECINȚE: Crimeea rămâne fără apă potabilă!

Kakhovka

Cum arată acum barajul Nova Kahovka, după ce a fost distrus. Ce au surprins imaginile din satelit

Barajul uriaș de lângă Herson a fost aruncat în aer. Hidrocentrala Kahovskaia e complet distrusă, iar nivelul apei din rezervorul Kahov scade rapid.

Nivelurile apei din barajul Kahovka vor fi „critic de ridicate” în jurul orei 11:00, ora locală (4:00 a.m. ET), a declarat șeful consiliului regional din Herson, Aleksandr Samoilenko, la televiziunea națională, potrivit CNN.

Mii de persoane sunt evacuate din calea inundațiilor

„Apa crește. Vedem inundații parțiale ale așezărilor. Într-adevăr, debitul râului a crescut”, a spus Samoilenko. Orașul Herson va fi afectat în mod deosebit, adaugă acesta, precizând că unele părți din zonele joase ale râurilor Nipru și Inguleț vor fi, de asemenea, afectate.

Barajul este un element crucial de infrastructură, iar spargerea lui are efecte catastrofale. Pe lângă inundațiile dezastruoase pe care le va produce, ruperea barajului are impact major și asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Reactoarele nucleare ale centralei sunt răcite cu apă care provine din acest baraj, iar în acest moment pericolul este uriaș.

Agenția de presă rusă Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de așezări ar putea fi afectate de inundații, potrivit TASS, citată de The Guardian. Deteriorarea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu alimentarea cu apă a Crimeei, a spus Tass, citat de primarul din Nova Kahovka, instalat la Moscova.

Siguranța centralei nucleare Zaporojie este pusă în pericol

Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc.

Rușii și ucrainenii s-au învinuit reciproc pentru distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson. (Barajul) Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse de ocupație”, a spus comandamentul de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei marți pe pagina sa de Facebook.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumul de apă, și zonele care probabil vor fi inundate sunt în curs de a fi clarificate”. Agențiile ruse de presă au spus că barajul, controlat de forțele Moscovei, a fost distrus de bombardamente în timp ce un oficial instalat de Rusia a afirmat că a fost un atac terorist.

Ultimele stiri

  • Rezultate Exit Poll ora 10:00 pentru Primăria Capitalei. S-a aflat, pe surse, ce procente au obţinut Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea și Piedone
  • Cod roșu de avarie la buget. Se suspendă procesele în instanță pentru plata salariilor și pensiilor
  • Agențiile din UE ne liniștesc. După ce va crește galopant, prețul energiei va fi mai mic în 2050
  • Veşti incredibile: pensionarii care se retrag cu 13 ani mai devreme, dar primesc şi bani în plus la recalculare
  • Motivul pentru care suferă industria turismului în 2024. De ce străinii ne ocolesc ţara
  • Horoscop – duminică, 9 iunie 2024. Petreceţi mai mult timp cu cei apropiaţi! Momentele-cheie ale acestei zile
  • Alegeri locale şi europarlamentare 2024. UPDATE. Ce au zis Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă după ce au votat
  • Tarom devine companie… maritimă!
  • Candidatul PNL Slatina, investigat pentru avansuri către o minoră: „Până la urmă ce contează vârsta? Iubirea nu are vârste, nu?”
  • Florian Coldea mai primeşte o lovitură, acum din partea celor de la SRI. A pierdut postul!
  • Exit mobile version