AcasăȘTIRI EXTERNECinci scenarii în care criza democrației din UE s-ar putea încheia

Cinci scenarii în care criza democrației din UE s-ar putea încheia

Cinci scenarii în care criza democrației din UE s-ar putea încheia

Anii de confruntări care opun instituțiile UE și numeroase țări membre Poloniei și Ungariei s-au transformat într-o durere de cap pentru statul de drept.

Premierul maghiar Viktor Orban este condamnat pentru o legislație anti-LGBT în timp ce autoritățile poloneze au declarat că nu acceptă supremația dreptului UE.

Dar eforturile depuse de Bruxelles – de la acțiuni legale la amenințări cu întreruperea finanțării – nu au reușit să determine o schimbare de curs la Varșovia sau Budapesta. În schimb, decalajul dintre cele două țări membre rebele și nucleul politic al UE asupra valorilor blocului pare să crească și mai mult. Toate acestea determină o întrebare fundamentală: Cum se va termina această criză ?

Iată cinci scenarii posibile, scrie Politico:

Polonia și Ungaria bat în retragere

Dacă Bruxellesul intensifică presiunea sau impune sancțiuni financiare semnificative, ar putea forța Varșovia și Budapesta să renunțe la unele dintre politicile lor controversate.

Comisia Europeană a întârziat deja aprobarea planurilor economice post-pandemice ale Poloniei și Ungariei, într-un semnal că vor trebui să aducă câteva concesii la masă pentru a avea acces la miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE.

Pe de altă parte, dacă Polonia refuză să se conformeze hotărârilor Curții de Justiție a UE, s-ar putea confrunta cu amenzi semnificative. Analistul Jakub Jaraczewski este de părere că  partea mai moderată a coaliției de guvernământ – care îl include pe premierul Mateusz Morawiecki – s-ar putea să nu fie dispusă să piardă banii și să facă față ciocnirii finale cu Comisia și facă o concesie în privința măsurilor disciplinare împotriva judecătorilor, principalul punct al disputei cu Bruxelles.

Cu toate acestea, ambele guverne au făcut din bătăliile cu Bruxellesul o parte esențială a identității lor politice și nu este clar cât de mult (dacă ar fi) ar fi dispuși să schimbe cursul și să riște să-și piardă susținerea.

Noi șefi la Budapesta și Varșovia

Dacă partidele de guvernământ din Polonia și Ungaria vor pierde puterea în alegerile din următorii ani, acest lucru ar calma aproape sigur tensiunea cu Bruxelles și alte guverne ale UE.

Ungurii sunt pregătiți să meargă la urne în primăvara anului 2022, în timp ce Polonia se așteaptă să își organizeze propriile alegeri parlamentare în 2023.

Partidul Fidesz aflat la guvernare în Ungaria și partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia se confruntă cu forțe de opoziție care sunt în general pro-UE și s-au angajat să revină la respectarea normelor democratice dacă sunt alese.

În Ungaria, o coaliție diversă formată din șase partide s-a aliat pentru a încerca să-l învingă pe Orban. În Polonia, opoziția tocmai a obținut un leadership puternic, odată cu întoarcerea fostului președinte al Consiliului European și a fostului prim-ministru Donald Tusk.

Război de tranșee

UE ar putea rămâne blocată în lupte de uzură repetate cu Budapesta și Varșovia, lansând proceduri de infringement și organizând audieri periodice despre situația din cele două țări, fără un deznodământ concret.

Mulți apărători ai democrației i-au pus speranțele într-un nou mecanism care permite UE să reducă finanțarea țărilor membre pentru încălcările statului de drept care afectează interesele financiare ale blocului.

Dar rămâne neclar cum ar fi implementat instrumentul și dacă ar putea exercita suficientă presiune asupra guvernelor din Ungaria și Polonia pentru a face schimbări fundamentale în comportamentul lor.

Polexit și Hexit

În teorie, Polonia și Ungaria ar putea părăsi UE sau cel puțin ar putea fi împinse politic spre ieșire de către alte țări membre – chiar dacă șansele oricăruia dintre aceste rezultate par în acest moment pare îndepărtate.

Sondajele au arătat în repetate rânduri că cetățenii Ungariei și Poloniei susțin aderarea la UE. Doar 39% dintre polonezi și 28% dintre unguri consideră că țările lor ar putea face față mai bine viitorului în afara UE. Morawiecki a spus în repetate rânduri că nu are intenția de a pleca.

Analiștii estimează că o retragere din blocul comunitar ar fi o „sinucidere politică”. Unii dintre adversarii lui Orban cred că nu vrea să părăsească UE – dar ar putea slăbi și fractura blocul mai profund, rămânând în interiorul său.

Analiștii spun că, în timp ce populația maghiară este pro-UE și Orban înțelege beneficiile aderării, retorica tot mai eurosceptică ar putea avea consecințe imprevizibile.

Fidezs și prietenii: o UE mai populistă

Ultimul scenariu este că Fidesz (Ungaria) și partidul Lege și Justiție (PiS, Polonia) ar putea rămâne la putere – în timp ce partidele prietene de extremă dreaptă câștigă puterea în țările mari ale UE, cum ar fi Italia și Franța, îndepărtând blocul de preocupările legate de democrație și statul de drept.

Orban și liderul PiS, Jarosław Kaczyński, au investit amândoi în construirea unor relații bune cu partidele populiste din întregul bloc și au susținut că UE ar trebui să fie în primul rând un proiect economic – cu mai puțină integrare politică.

„Hiperactivitatea moralizatoare pe care am văzut-o în ultimii ani în instituțiile UE a dus la o tendință periculoasă de a impune un monopol ideologic”, au declarat, luna trecută, 16 partide populiste europene de dreapta.

„Expresia «o Uniune din ce în ce mai strânsă» trebuie să fie ștearsă din tratatele UE cu prima ocazie disponibilă”, a declarat Viktor Orban, în iunie.

author avatar
Tudor Borcea
582 afisari

14 COMENTARII

  1. Polexit și Hexit si Roexit, votez oricand oriunde pentru iesirea din Ue.
    Ue care are o politica expansionista anti-nationalista/anti-suveranista.
    Eu sunt mandru ca sunt roman, ca sunt crestin ortodox, ca ma trag din daci, ca sunt normal si nu un gay dereglat, ca inca am parte de traditiile stramosesti, etc.
    Nu vreau sa ajung sa fiu un cetatean al unei colonii Ue, politica Ue probabil urmareste ca in viitor sa desfiinteze toate ministerele tarilor membre iar in locul acestora sa construiasca centre de informare astfel incat cand Bruxelles o sa impuna legi vor iesi degeaba milioane de cetateni pe strazi deoarece decizia o sa vina de la Ue iar guvernele nationale nu vor putea sa mai impiedice/anuleze nimic.
    Ne cam jucam cu gaoaza dezgolita pe langa un mare penis excitat, daca o sa ne pacaleasca USR/PNL/PLUS sau vreun alt partid sa modificam constitutia sau sa schimbe membrii CCR si vor strecura un aliniat in constitutie conform caruia legile sau deciziile UE sunt superioare si de necontestat de catre guvernele nationale atunci s-a TERMINAT!

  2. NU SUNT NICI UN NEGOITA RADU , sunt vuvuzeaua stalinista CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL zis KOSTEA SUGIUK , imbarlig si io p-aci ce-mi dicteaza Raionul , primesc 3 copeici de postare si abia ma incropesc de hleb , samagon si mahoarca . Noroc cu partidele de ” nu ma uita ” din boschetii din spatele garii Tiraspol , cant la flaute cu gusa si abia reusesc sa supravietuiesc . Prestez si pe caiet . Pupici !

  3. UE nu mai are nimic în comun cu democrația e o nouă dictatura bolșevică dar cu alta fata chiar mai dură și care va face din cetățenii ei sclavi moderni și fără Dumnezeu.sstia nu înțeleg că le vine răsplată mai repede decât cred.

  4. @PAPAGALUL NEOMARXIST care se da drept alte persoane si are neuronii in scurt:
    Ba sunt Negoita Radu si nu imi este teama sa imi arat identitatea reala, am dreptul la libera exprimare si la propria opinie.
    Sunt mai roman decat tine de 1000 de ori, sunt mai nationalist decat tine de 1.000.000 de ori, nu sunt nici trol platit si nici nu am afinitati catre comunistii kgb-isti nici macar 0.1%.

  5. RECUNOSC , SUNT PAPAGALUL STALINIST CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , tot eu am postat si la 17:25:11 , sunt disperatul de serviciu al propagandei jalnice de pe malul stang al Nistrului , troll repetent al Fabricii de trolli de pe Savuskina 55 .

  6. Nici mie nu imi este teama sa-mi arat identitatea reala , am dreptul la libera exprimare si la propria opinie . Important este ce postezi si cata credibilitate ai . Din pacate , nu pot fi verificate pseudonimele , daca I.P-urile sunt din zona Transnistria e clar , propaganda lesinata cultivata cu secera si ciocanul . Nu mai dureaza mult si toate postarile din Transnistria vor fi blocate , sa-si scoata ochii intre ei si sa se aplaude reciproc pana fac clabuci .

  7. de ce oare cred sefii de la UE ca numai ei au dreptate si incearca sa isi impuna punctul lor de vedere?
    se vorbeste tot mai des de .unii ce vor sa iasa din UE …..noi insa suntem obisnuiti sa avem sefi din afara tarii ( Otomanii, austroungarii hitleristii apoi sovieticii etc ..ha!ha!nu e rau in UE daca Bruxelles-ul nu ar impune niste ordine fara sa tina cont de traditiile poporului ”subordonat” ca sa zic asa
    noi suntem in UE dar in Schengen nu suntem acceptati.
    O anomalie politica

  8. NU SUNT ROMAN , sunt tot CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , normal ca Transnistria nu este in UE .

  9. Asta cică e reporter, nu este decat o sluga acest Borcea. Un trădător de țara si de romani. Auzi la el, Orban nu este democrat, ca se opune unei legi europene, in care niste indivizi, ce nu pot fi numiți oameni, ca au probleme de gen, azi sunt fete, maine băieți, poimâine, nici una nici alta, dar funduletul cat gura wc ului, vor sa educe copii, dar nu au avut in viata lor copii. Ba reporterul sulii, Orban al Ungariei are dreptate, pana la 18 ani, educația sexuală o fac părinții, nu cretinii. Iar polonezii, considera ca constituția lor este primordială oricărei altor legi, scrise din burta.
    3. Ma sugiuk de Tiraspol, daca comentezi, sa ii umblu Lu ma ta in gura, ca oricum e curva de ai iesit un avortat

  10. NU SUNT ROMAN ! Sunt Kostea Sugiuk Tiraspol , chemati ambulanta , fac pe stomatologu cu mamuku si ii reprosez de ce nu m-a avortat . Mi s-a pus pata si pe Borcea , trebuie sa-l impac cu niste harsturi la ochiul dosnic maro .

    • Sugiuk iar o vrei la ochiu maro? Nu iti ajunge ca ti au facut ăștia ochiu cat gaura de la wc, in boscheții gări Tiraspol? Ma băiatule, lasa te de supt, inteleg ca pentru o flegma europeană, crezi ca daca te babardesc tiraspolezii esti proeuropean. Nu ma slugoiule, tot târfă masculină esti

  11. Multi ma repudiaza si ma mascaresc #nutefut , nici nu stiu ce pierd .Asa ma dojenesc eu in oglinda , am postat la prima ora a diminetii ( 5:38 ) , ca sa va pun in tema ca sunt disponibil , o tarfa masculina, un slugoi stalinist contopit in steagul curcubeu . Apelati cu incredere , accept sa fiu pensat la ochiul dosnic maro si bolborosesc gratios cand morfolesc hap-sarmaua zburlita . Sunt fierbinte , prestez si pe caiet . Pupici !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger