AcasăȘTIRI EXTERNECIA plănuise asasinarea lui Raul Castro

CIA plănuise asasinarea lui Raul Castro

CIA plănuise asasinarea lui Raul Castro

Agenția Centrală de Informații a SUA recrutase un pilot pentru „a aranja un accident” soldat cu moartea fratelui mai mic al lui Fidel Castro, potrivit unor documente declasificate.

Cea mai recentă tentativă cunoscută a CIA de a asasina un lider al revoluției cubaneze datează din 1960, când un agent i-a oferit pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana 10.000 de dolari pentru a „aranja un accident”, conform documentelor declasificate publicate vineri de National Security Archive.

Acest pilot, pe nume José Raul Martinez, care fusese recrutat de CIA, ceruse la schimb, dacă el însuși avea să moară în operațiune, ca Statele Unite să plătească studiile universitare ale celor doi fii ai săi. Solicitarea i-a fost acordată, potrivit institutului de cercetare National Security Archive din Washington, care a publicat aceste documente.

Dar în timp ce Jose Martinez decolase spre Praga, biroul CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, fără a-l putea contacta pe Martinez. La întoarcere, acesta a indicat că „nu a avut ocazia să aranjeze un accident după cum s-a discutat”.

Aceste informații sunt dezvăluite în timp ce Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, în vârstă de 89 de ani, se pregătește să părăsească politica cubaneză, odată cu plecarea sa din fruntea partidului comunist cubanez.

Fidel a avut 638 de vieți

După moartea lui Fidel în 2016, plecarea lui Raul întoarce o pagină istorică pentru Cuba, unde majoritatea oamenilor nu au cunoscut niciodată o altă familie conducătoare.

„Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat și sinistru din operațiunile SUA împotriva revoluției cubaneze”, a declarat Peter Kornbluh, analist al National Security Archive. „Pe măsură ce epoca Castro se apropie de sfârșit oficial, politicienii americani au ocazia să lase în urmă trecutul și să participe la viitorul post-Castro al Cubei”, a adăugat el.

Fidel Castro, care a preluat puterea în 1959, a sfidat unsprezece președinți americani și a supraviețuit numeroaselor comploturi pentru a-l asasina (638 conform Cărții Recordurilor Guinness), precum și a încercării eșuate de a debarca exilații cubanezi susținuți de CIA în Golful Porcilor, în sudul insulei, în aprilie 1961.

Un „dialog respectuos” între Cuba și SUA

Primul secretar al Partidului Comunist Cubanez, Raul Castro, a cerut vineri, un „dialog respectuos” între Cuba și Statele Unite. Liderul cubanez se va retrage după congresul Partidului Comunist care s-a deschis vineri, pentru patru zile, la Havana, . Aceasta va marca sfârșitul a șase decenii de conducere a familiei Castro pe insulă.

„Confirm, la acest congres al partidului, voința de a stabili un dialog respectuos, o nouă formă de relaţii cu Statele Unite fără a pretinde că, pentru a realiza acest lucru, Cuba renunţă la principiile revoluţiei şi socialismului”, a declarat Raul Castro (89 de ani), citat de Le Monde.

Relațiile dintre Cuba și SUA, după o relaxare istorică, dar efemeră între 2014 și 2016, au fost din nou tensionate sub administrația lui Donald Trump, care a întărit sever embargoul aflat în vigoare din 1962. La rândul său, Joe Biden, care promisese în timpul campaniei sale că va reveni asupra unor sancțiuni, nu a mai spus niciun cuvânt despre Cuba de la învestitură.

Congresul „continuității” liniei partidului

Raul Castro a denunțat acest „război economic” cu „scopul declarat de a sugruma țara și de a provoca o explozie socială”,

„În ceea ce mă privește, sarcina mea (…) se încheie cu satisfacția de a-mi fi îndeplinit rolul și cu încredere în viitorul patriei”, a spus Raul Castro. Dar „să nu se îndoiască nimeni: atât timp cât voi trăi, voi fi gata (…) să apăr patria, revoluția și socialismul”, a continuat el.

Începând de luni, Miguel Diaz-Canel, care l-a înlocuit în funcția de președinte al țării în 2018, va fi primul civil care conduce și partidul, în rândui căruia și-a desfășurat întreaga carieră.

Este „congresul continuității”, a declarat Diaz-Canel, subliniind că liniile directoare ale puterii din Cuba, una dintre ultimele cinci țări comuniste din lume, nu se vor schimba.

 

author avatar
Tudor Borcea
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger