AcasăȘTIRI EXTERNEChinul împrumuturilor. Băncile strangulează accesul la credit

Chinul împrumuturilor. Băncile strangulează accesul la credit

Băncile din zona euro au îngreunat accesul la credite în trimestrul al doilea și vor continua să înăsprească standardele criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor în trimestrul curent, deoarece toleranța lor la risc a scăzut, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene.

Având în vedere că invazia Rusiei în Ucraina a afectat încrederea și a adus blocul comunitar mai aproape de recesiune, băncile au devenit mai exigente în acordarea de împrumuturi, ceea ce ar putea accentua recesiunea.

„Creditorii au raportat că percepţiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situaţia specifică a firmelor, precum şi reducerea toleranţei băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare”, se arată în raportul BCE.

În al doilea trimestru, cererea de credite din partea companiilor a crescut, deoarece firmele au trebuit să continue să finanțeze investițiile. Însă băncile au indicat o înăsprire „considerabilă” în continuare a standardelor de creditare.

Prin urmare, „în trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la acelaşi nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022”, inclusiv pentru toate tipurile de împrumuturi pentru gospodării, fiind posibilă şi o scădere a cererii pentru creditele ipotecare. BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor