AcasăȘTIRI EXTERNEChina vrea întărirea legăturilor economice cu Arabia Saudită / Parteneriat strategic cu...

China vrea întărirea legăturilor economice cu Arabia Saudită / Parteneriat strategic cu aliatul SUA

China vrea întărirea legăturilor economice cu Arabia Saudită / Parteneriat strategic cu aliatul SUA / Foto: printscreen

Noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, dorește să construiască legături mai puternice cu Arabia Saudită și să înființeze o zonă de liber schimb între China și Golf „cât mai curând posibil”, potrivit unei declarații a ministerului publicată luni seara.

 

Qin Gang, care a fost numit recent în această funcție, a făcut această sugestie în cadrul unei conversații telefonice cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan Al Saud.

Riadul aderă la principiul „o singură Chină”

El a adpăugat că Beijingul apreciază foarte mult sprijinul ferm și constant al Arabiei Saudite în probleme care implică interesele principale ale Chinei.

Șeful diplomației chineze a spus că părțile ar trebui să extindă în continuare cooperarea în domeniul economiei, comerțului, energiei, infrastructurii, investițiilor, finanțelor și înaltei tehnologii, notează U.S News.

În plus, Qin a insistat asupra consolidării continue a parteneriatului strategic China-Golf și asupra construirii „Zonei de liber schimb China-Golf cât mai curând posibil”.

Prințul Faisal a declarat că Arabia Saudită consideră relațiile cu China ca fiind o piatră de temelie importantă a relațiilor externe și că Arabia Saudită aderă pe deplin la principiul „o singură Chină”, potrivit comunicatului Ministerului chinez de Externe. Cu trimitere la situația delicată a Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său și pe care SUA s-a angajat să îl apere în cazul unei invazii chineze.

Qin, care tocmai a încheiat un turneu în mai multe țări africane, a avut, de asemenea, convorbiri telefonice cu vicepremierul și ministrul de Externe olandez Wopke Hoekstra și cu ministrul de Externe argentinian Santiago Cafierro, potrivit presei de stat.

author avatar
Tudor Borcea