AcasăȘTIRI EXTERNEChina vrea un cap de pod în Pacificul de Sud. Beijingul urmărește...

China vrea un cap de pod în Pacificul de Sud. Beijingul urmărește o nouă achiziție în Insulele Solomon

China vrea un cap de pod în Pacificul de Sud. Beijingul urmărește o nouă achiziție în Insulele Solomon / Foto: printscreen

O companie chineză de stat negociază cumpărarea unei plantații forestiere cu un port de mare adâncime și o pistă de aterizare din al Doilea Război Mondial în Insulele Solomon, pe fondul preocupărilor persistente că Beijingul dorește să stabilească un cap de pod naval în această țară din Pacificul de Sud.

O delegație a China Forestry Group Corp. a vizitat plantația care acoperă cea mai mare parte a insulei Kolombangar în 2019, punând întrebări despre lungimea cheiului și adâncimea apei, în timp ce a arătat puțin interes pentru copaci, a relatat luni Australian Broadcasting Corp.

„Riscuri și amenințări strategice”

Consiliul de administrație al Kolombangara Forest Products Ltd. (KFPL), ținta chinezilor, care este deținută de acționari taiwanezi și australieni, a scris în luna mai guvernului australian nou ales, avertizând cu privire la „riscurile/amenințările strategice” pe care le reprezintă pentru Australia o astfel de vânzare, relatează AP.

Departamentul australian pentru Afaceri Externe și Comerț a răspuns săptămâna trecută în scris consiliului de administrație, spunând că „nu intervine”. Biroul ministrului de Externe, Penny Wong, a declarat că Australia continuă să discute cu KFPL cu privire la potențiala vânzare.

Președintele KFPL, Matthew English, a declarat într-un comunicat că „nu poate comenta nicio chestiune comercială în legătură cu KFPL”. Un oficial al KFPL, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu era autorizat să facă comentarii publice, a declarat că boardul a dorit ca guvernul australian să facă o ofertă sau să faciliteze o ofertă din partea unei companii australiene.

Influența Beijingului în Pacificul de Sud

Preocupările SUA și ale aliaților săi cu privire la influența crescândă a Chinei în Pacificul de Sud s-au intensificat în acest an, când China și Insulele Solomon au semnat un pact bilateral de securitate care a alimentat temerile legate de o prezență militară chineză la mai puțin de 2.000 de kilometri (1.200 de mile) de coasta de nord-est a Australiei.

Australia are deja un tratat de securitate cu Insulele Solomon, iar poliția australiană a menținut pacea în capitala Honiara de la revoltele de la sfârșitul anului trecut.

Primul inistrul din Insulele Solomon, Manasseh Sogavare, insistă că China nu va fi niciodată autorizată să stabilească o bază militară în țara sa. Silas Tausinga, deputat din Insulele Solomon, al cărui electorat se află în apropiere de Kolombangar, a declarat că China are o ambiție puternică de a găzdui active militare în Insulele Solomon. „Absolut, Australia ar trebui să fie îngrijorată de acest lucru”, a declarat Tausinga.

Influența Chinei a crescut rapid în Insulele Solomon din 2019, când Honiara și-a schimbat loialitatea de la Taiwan la Beijing.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger