China a adoptat, decamdată, o poziţie neutră în conflictul din Israel şi palestinieni. Conflictul recent izbucnit oferă Beijingului oportunitatea de a oferi țărilor în curs de dezvoltare o viziune alternativă de înlocuire a SUA de la conducerea globală.
China pare să fi decis că drumul său către o mai mare influență globală trece prin palestinieni.
China vrea să aducă pacea
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat sâmbătă la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken despre criza din Israel şi Gaza, se arată într-un comunicat al MAE de la Beijing
„China solicită convocarea unei conferinţe internaţionale de pace cât mai curând posibil”, se arată în comunicat. „Conflictul palestiniano-israelian escaladează şi riscă să scape de sub control”, a avertizat Beijingul.
„China se opune tuturor actelor care dăunează civililor şi condamnă practicile care încalcă dreptul internaţional”, i-a mai spus Wang lui Blinken. Cei doi au abordat, de asemenea, relaţiile dintre SUA şi China, despre care Wang a spus că dau semne de stabilizare, potrivit comunicatului.
Oficialul chinez Zhai Jun va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a face presiuni pentru încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas şi pentru a promova discuţii de pace, relatează televiziunea de stat CCTV, conform Times of Israel.
SUA şi Israel au criticat China
Declarația inițială a Beijingului care nu a condamnat Hamas pentru masacrul de sâmbătă a atras imediat reacții din partea oficialilor israelieni și americani.
În prima sa declarație după atacuri, China a îndemnat ambele părți să „își exercite reținerea” și să adopte o „soluție cu două state”.
Retorica Beijingului le-ar putea apropia de națiuni ca acestea care au beneficiat deja de pe urma investițiilor chineze în infrastructură, de la autostrăzi la noi porturi masive.