AcasăȘTIRI EXTERNEChina vrea să negocieze pacea dintre Israel și Hamas. Ce se ascunde...

China vrea să negocieze pacea dintre Israel și Hamas. Ce se ascunde în spatele acestei decizii?

China a adoptat, decamdată, o poziţie neutră în conflictul din Israel şi palestinieni. Conflictul recent izbucnit oferă Beijingului oportunitatea de a oferi țărilor în curs de dezvoltare o viziune alternativă de înlocuire a SUA de la conducerea globală.

China pare să fi decis că drumul său către o mai mare influență globală trece prin palestinieni.

China vrea să aducă pacea

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a discutat sâmbătă la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken despre criza din Israel şi Gaza, se arată într-un comunicat al MAE de la Beijing

„China solicită convocarea unei conferinţe internaţionale de pace cât mai curând posibil”, se arată în comunicat. „Conflictul palestiniano-israelian escaladează şi riscă să scape de sub control”, a avertizat Beijingul.

„China se opune tuturor actelor care dăunează civililor şi condamnă practicile care încalcă dreptul internaţional”, i-a mai spus Wang lui Blinken. Cei doi au abordat, de asemenea, relaţiile dintre SUA şi China, despre care Wang a spus că dau semne de stabilizare, potrivit comunicatului.

Oficialul chinez Zhai Jun va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a face presiuni pentru încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas şi pentru a promova discuţii de pace, relatează televiziunea de stat CCTV, conform Times of Israel.

SUA şi Israel au criticat China

Declarația inițială a Beijingului care nu a condamnat Hamas pentru masacrul de sâmbătă a atras imediat reacții din partea oficialilor israelieni și americani.

În prima sa declarație după atacuri, China a îndemnat ambele părți să „își exercite reținerea” și să adopte o „soluție cu două state”.

Retorica Beijingului le-ar putea apropia de națiuni ca acestea care au beneficiat deja de pe urma investițiilor chineze în infrastructură, de la autostrăzi la noi porturi masive.

author avatar
Andrei Ștefan
422 afisari

1 COMENTARIU

  1. Corect. Gaza sa devina independenta, sa nu mai depinda de ajutoarele din Israel, sa traiasca din ceea ce produce.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger