AcasăȘTIRI EXTERNEChina: Vom continua să ne modernizăm arsenalul nuclear. Avertisment pentru SUA și...

China: Vom continua să ne modernizăm arsenalul nuclear. Avertisment pentru SUA și Rusia

China: Vom continua să ne modernizăm arsenalul nuclear. Avertisment pentru SUA și Rusia

Un oficial chinez a cerut marți, 4 ianuarie, Rusiei și SUA să își reducă stocurile de arme atomice, cele mai importante din lume, asigurând în același timp că Beijingul va continua să își „modernizeze” arsenalul nuclear „pentru chestiuni ce țin de fiabilitate și securitate”.

China vrea să-și reducă decalajul în domeniul nuclear. Fu Cong, directorul general al serviciului de control al armelor din cadrul Ministerului chinez de Externe, a asigurat marți că țara sa va continua să își modernizeze arsenalul nuclear.

Această clarificare de la Beijing vine după angajamentul, luat cu o zi înainte de către cele cinci țări membre permanente a Consiliului de Securitate al ONU, de a preveni răspândirea armelor atomice.

90% din focoasele nucleare, în mâinile SUA și Rusiei

Cele cinci puteri (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit și Franța) au declarat în special că un „război nuclear nu poate fi câștigat” și au promis că își vor consolida măsurile pentru „prevenirea folosirii neautorizate sau neintenționate a „armelor nucleare”.

Washingtonul acuză în mod regulat Beijingul că își consolidează rapid arsenalul nuclear, afirmații „false”, a declarat Fu Cong.

„China a adoptat întotdeauna politica de non-recurs prima dată la armele nucleare și ne menținem capacitățile nucleare la nivelul minim necesar pentru securitatea noastră națională”.

„China va continua să-și modernizeze arsenalul nuclear pentru chestiuni ce țin de fiabilitate și securitate. Armele nucleare îmbătrânesc și ele. Trebuie să ne asigurăm că ale noastre sunt la zi și că pot servi și ca element de descurajare”.

Beijingul respinge în mod regulat invitațiile Washingtonului de a se alătura discuțiilor dintre SUA și Rusia privind reducerea armelor nucleare, subliniind că arsenalul său este mult mai mic.

„Statele Unite și Rusia au încă 90% din focoasele nucleare de pe planetă. Trebuie să-și reducă arsenalul nuclear într-un mod ireversibil și obligatoriu din punct de vedere juridic”, a insistat Fu Cong, scrie AFP.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), Statele Unite aveau 5.550 de arme nucleare în ianuarie 2021, comparativ cu 350 pentru China.

 

 

author avatar
Tudor Borcea