AcasăȘTIRI EXTERNEChina vede roșu: Un distrugător american a traversat strâmtoarea Taiwan / Primul...

China vede roșu: Un distrugător american a traversat strâmtoarea Taiwan / Primul tranzit al marinei SUA din acest an

China vede roșu: Un distrugător american a traversat strâmtoarea Taiwan / Primul tranzit al marinei SUA din acest an / Foto: printscreen/ US navy

Un distrugător al marinei SUA a navigat, joi, prin sensibila strâmtoare Taiwan, parte a ceea ce armata americană numește activitate de rutină, dar care a iritat China.

 

În ultimii ani, navele de război ale SUA și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat prin strâmtoare, atrăgând furia Chinei, care revendică Taiwanul împotriva obiecțiilor guvernului său ales în mod democratic.

Beijingul acuză SUA că „subminează pacea” în strâmtoare

Într-un comunicat, armata americană a precizat că distrugătorul cu rachete ghidate Chung-Hoon, din clasa Arleigh Burke, a efectuat tranzitul. „Tranzitul distrugătorului Chung-Hoon prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă”, a precizat comunicatul, informează U.S. News.

Într-o declarație, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, a declarat că China s-a opus cu fermitate acestei mișcări și a îndemnat Statele Unite să „înceteze imediat să provoace probleme, să escaladeze tensiunile și să submineze pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

„Navele de război americane fac frecvent demonstrații de forță în numele exercitării libertății de navigație. Nu este vorba deci despre menținerea regiunii libere și deschise”, se arată în declarație.

„China va continua să rămână în stare de alertă maximă și este pregătită să răspundă în orice moment la toate amenințările și provocările și își va proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a declarat că a organizat trupe pentru a monitoriza tranzitul navei, iar „toate mișcările ei sunt sub control”.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că distrugătorul a navigat în direcția nord prin strâmtoare, că forțele sale au monitorizat trecerea acesteia și că nu au observat nimic ieșit din comun.

O zonă de tensiuni militare frecvente

Strâmtoarea îngustă Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Taiwanul promite să se apere dacă va fi atacat, afirmând că pretențiile de suveranitate ale Beijingului sunt nule, deoarece Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată insula.

Luna trecută, un avion militar chinez s-a apropiat la mai puțin de trei metri de un avion al forțelor aeriene americane în Marea Chinei de Sud, o zonă contestată, și a forțat avionul să efectueze manevre de evitare a unei coliziuni în spațiul aerian internațional.

Întâlnirea apropiată a urmat ceea ce Statele Unite au numit o tendință recentă de comportament din ce în ce mai periculos al aeronavelor militare chineze.

author avatar
Tudor Borcea