AcasăȘTIRI EXTERNEChina va înghiți Taiwanul „indiferent de poziția SUA” / Soarta Taipeiului se...

China va înghiți Taiwanul „indiferent de poziția SUA” / Soarta Taipeiului se joacă acum

China va înghiți Taiwanul „indiferent de declarațiile SUA” / Soarta Taipeiului se joacă acum

China continentală și Taiwan se vor uni, în ciuda declarațiilor SUA care sprijină independența Taipeiului, a insistat Ministerul de Externe de la Beijing.

Autoritățile chineze intenționează să asigure cu orice preț unitatea Chinei continentale cu Taiwanului, indiferent de declarațiile SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

„Suntem gata să luăm cele mai mari măsuri”

„Problema Taiwanului este problema numărul unu a politicii interne a țării noastre. China ar trebui, și cu siguranță va fi unificată, suntem gata să luăm cele mai mari măsuri pentru o unificare pașnică cu Taiwan”, a spus Zhao într-un briefing, ca răspuns la o întrebare a Tass în ceea ce privește modul în care Beijingul evaluează declarația recentă a Washingtonului cu privire la inadmisibilitatea reunificării prin forță a Taiwanului cu China continentală.

Purtătorul de cuvânt a reiterat, de asemenea, că anterior Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a exprimat poziția fermă cu privire la inadmisibilitatea ingerinței Washingtonului în afacerile interne ale Chinei. El a subliniat că autoritățile chineze intenționează să intercepteze cu severitate încercările separatiștilor taiwanezi de a se disocia de China continentală.

Principiul „o singură Chină”

„În problema Taiwanului, SUA ar trebui să respecte principiul «o singură Chină». Statele Unite sunt obligate să înceteze să mențină contactele oficiale cu Taiwan și să refuze să efectueze exerciții militare comune cu Taipei, precum și să nu mai vândă arme către Taipei”, a conchis diplomatul.

El a subliniat că Beijingul cere de la Washington să-și respecte obligațiile în temeiul acordurilor bilaterale. După cum a declarat anterior consilierul prezidențial al SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, autoritățile americane vor face totul pentru a preveni reunificarea Taiwanului cu China continentală prin forță.

SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwan în 1979 și le-au stabilit cu China. Recunoscând politica „o singură Chină”, Washingtonul continuă să mențină contacte cu insula și să-i furnizeze arme. Acest lucru provoacă proteste ale Chinei continentale, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său și avertizează cu hotărâre împotriva oricăror aspirații separatiste.

author avatar
Tudor Borcea