Cauta

China trimite un alt șoc pe piața energiei

China se scufundă într-o criză a electricității, care va afecta puternic nu numai cea mai puternică economie din Asia, ci și piața inernațională a energiei.

Criza este determinată de creșterea cererii de energie electrică, prețurilor la cărbune și gaz și de  obiectivele stricte ale Beijingului de reducere a emisiilor poluante.

Industriile-mamut din țară – de la producătorii de aluminiu până la textile și agricultură – au primit ordin să-și  limiteze activitatea sau – în unele cazuri – să închidă cu totul.

Aproape jumătate din cele 23 de provincii din China au ratat obiectivele climatice stabilite de Beijing și sunt acum sub presiune pentru a reduce consumul de energie. Printre cele mai afectate sunt Jiangsu, Zhejiang și Guangdong – un trio de centrale industriale care reprezintă aproape o treime din economia țării.

În plus, președintele Xi Jinping încearcă să asigure “cerul albastru” la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing și să arate comunității internaționale că ia în serios decarbonizarea industriei. Dar cu ce cost?

Economia este expusă riscului unei grave penurii de cărbune și gaze în această iarnă, în timp ce prețurile globale ale acestor combustibili au crescut de patru ori în ultima lună din Europa până în Asia.

“Va afecta piețele globale”

Yunnan Aluminium, un producător de 9 miliarde de dolari al metalului folosit în orice, de la mașini la cutii de băuturi, a redus producția din cauza presiunii de la Beijing.

Șocul se resimte și în gigantul sector alimentar din China. Concasoarele de soia, care procesează cultura în uleiuri comestibile și hrană pentru animale, au primit ordin să închidă săptămâna trecută în orașul Tianjin.

În Jiangsu, o provincie lângă Shanghai, cu o economie aproape la fel de mare ca cea a Canadei, fabricile siderurgice s-au închis și unele orașe sting luminile stradale.

În Zhejiang, în apropiere, au fost închise aproximativ 160 de companii consumatoare de energie, inclusiv fabrici textile.

“Această stingere de putere va afecta piețele globale, foarte curând vor simți o lipsă de aprovizionare pentru aproape orice sector”, a declarat Zeng Hao, analist la  consultanța Shanxi Jinzheng Energy.

Ca și în cazul reducerilor energetice din Europa, stresul reprezintă o provocare pentru factorii de decizie politică: cum să urmărească obiectivele de mediu fără a afecta economiile și afacerile încă fragile post-Covid.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version