AcasăȘTIRI EXTERNEChina trimite avioane pe cerul Taiwanului. Taipei se pregătește de „scenariul Ucraina”

China trimite avioane pe cerul Taiwanului. Taipei se pregătește de „scenariul Ucraina”

China trimite avioane pe cerul Taiwanului. Taipei se pregătește de „scenariul Ucraina” / Foto: Facebook

12 avioane de vânătoare și două bombardiere chineze au pătruns pe teritoriul taiwanez, ridicând la 370 numărul incursiunilor aeriene ale Beijingului, de la începutul anului.

Guvernul de la Taipei a raportat vineri, o nouă incursiune semnificativă a avioanelor chineze în zona sa de apărare aeriană (ADIZ), a doua ca mărime din acest an, într-o singură zi, cu 18 aparate.

Ministerul taiwanez al Apărării a precizat că Beijingul a trimis 12 avioane de luptă J-11 și J-16 și două bombardiere H-16. Astfel, numărul incursiunilor aeriene chineze de la începutul anului a ajuns la peste 370, scrie Le Figaro.

„Scenariul Ucraina” dă fiori la Taipei

La 23 ianuarie, 39 de avioane chinezești au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului (ADIZ). Ministerul taiwanez a declarat că a folosit propriile avioane pentru a emite avertismente și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a urmări avioanele chinezești.

Insula Taiwan trăiește sub amenințarea unei invazii din partea Chinei, care o consideră ca fiind parte a teritoriului său, pe care trebuie să îl recupereze într-o zi, cu forța dacă este necesar. Taipei a furnizat cifre privind astfel de incursiuni în zona sa de apărare aeriană din septembrie 2020.

În plus, invazia Rusiei în Ucraina alimentează și mai mult temerile unei operațiuni similare făcută de China împotriva Taiwanului.

În ultimul trimestru al anului 2021, acestea au crescut, în special în luna octombrie, cu 196 de incursiuni înregistrate și până la 56 de avioane numai într-o singură zi. Pentru întregul an 2021, AFP a numărat 969 de incursiuni ale avioanelor forțelor armate chineze în zona de apărare aeriană taiwaneză, mai mult decât dublu față de anul 2020 (380).

author avatar
Tudor Borcea
352 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger