Cauta

China taie din înălțimea zgârie-norilor

Un sfârșit al clădirilor „plagiat” și limitarea înălțimii la 500 de metri se numără printre noile orientări ale guvernului de la Beijing pentru arhitecți, dezvoltatori de proprietăți și urbaniști.

Schițând ceea ce numește o „nouă eră” pentru orașele Chinei, o circulară emisă de ministerul locuințelor din țară și de Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă la începutul acestui an propune, de asemenea, alte măsuri pentru a asigura că noile construcții „întruchipează spiritul” din împrejurimile lor și „evidențiază caracteristici chineze.” De asemenea, criticile sunt îndreptate asupra clădirilor cu “aspect ciudat și supradimensionate”. „Documentul nu se rezumă la înălțime”, a spus Li Shiqiao, profesor de arhitectură asiatică la Universitatea din Virginia, într-un interviu CNN. „Este vorba despre cultura chineză, contextul urban, spiritul orașului și aspectul modernității”. Dintre cele 10 clădiri finalizate care se ridică la peste 500 de metri în întreaga lume, jumătate se găsesc în China continentală. Printre ele se află cel de-al doilea zgârie-nori al planetei, Turnul Shanghai, înalt  de 632 metri și Ping An Finance Center din Shenzhen (599 metri). În ultimii doi ani, li s-au alăturat Turnul Citic din Beijing și Centrul de Finanțe Tianjin CTF, cea de-a șaptea și, respectiv, a noua clădire cea mai înaltă din lume. Numărul de clădiri noi care măsoară 200 de metri sau mai mult în China a scăzut cu aproape 40% anul trecut, conform datelor de construcție ale Consiliului privind clădirile înalte și habitatul urban (CTBUH). În districtul central al afacerilor centrale din Beijing, o restricție de înălțime era deja aplicată noilor propuneri – un plafon de doar 180 de metri. Fei Chen, profesoară de arhitectură la Universitatea din Marea Britanie din Liverpool, a descris limita de 500 de metri drept „destul de arbitrară”, însă decizia guvrnamentală este mai mult legată de utilizarea “nechibzuită a clădirilor înalte” – multe dintre acestea sunt turnuri costisitoare și neprofitabile, folosite de firmele imobiliare pentru a marca evoluția lor – sau de către administrațiile locale pentru a-și promova orașele pe hartă. În plus, odată cu criza coronavirus, multe construcții de peste 200 de metri sunt în așteptare, creșterea economică a încetinit, iar dezvoltatorii se confruntă cu o reducere a creditelor.

Ultimele stiri

  • Afaceri cu banii bătrânilor din azil. Autoritățile, prinse cu sume importante de bani dosite ”în sertar”
  • Kevin De Bruyne, foarte aproape de Napoli! Detaliile unui transfer spectaculos
  • Sănătatea Mentală și Deficiențele Nutriționale: Ce Lipsește Din Farfurie Ajunge În Minte
  • Strategia digitală a Chinei schimbă regulile globale
  • Dolarul poate supraviețui furtunii Trump
  • Incredibil! Echipamente IT de milioane de euro, blocate în depozitele instituțiilor publice
  • Europa preia frânele apărării Ucrainei în timp ce Rusia se duce spre Africa
  • Asociația Prosumatorilor acuză: Proiectul Ministerului Energiei pentru fotovoltaicele de pe blocuri, o ”golăneală” din care locatarii nu câștigă nimic
  • Parol d’onor dom Președinte!
  • Vine, vine sărăcia! Ne vor ajuta și băncile
  • Exit mobile version