AcasăȘTIRI EXTERNEChina, stăpâna Asiei! Bază militară secretă construită în Cambodgia!

China, stăpâna Asiei! Bază militară secretă construită în Cambodgia!

China, stăpâna Africii! Bază militară secretă construită în Cambodgia!

China construiește în secret în Cambodgia o bază pentru marina sa militară. Aceasta ar urma să fie a doua bază militară a Beijingului în afara granițelor Republicii Populare Chineze.

Potrivit cotidianului american Washington Post, baza va fi o instalație extinsă a bazei navale Ream din Golful Thailandei, care până acum servea drept port pentru navele de război cambodgiene.

Regiunea Indo-Pacific, revendicată de Beijing

Partea adăugată, care va fi inaugurată joi, urmează să fie dedicată utilizării exclusive a armatei chineze. Locația va include stația terestră Beidou, o alternativă chineză la GPS.

În ciuda faptului că guvernele celor două țări contrazic acest lucru – constituția Cambodgiei interzice staționarea de trupe străine – WP relatează că informația a fost confirmată de un reprezentant anonim al autorităților din Republica Populară Chineză.

Baza din Cambodgia va fi doar a doua facilitate militară străină a Chinei, după baza navală din Djibouti, și prima din regiunea cheie Indo-Pacific. Construcția a avut loc după ce autoritățile cambodgiene au distrus două instalații finanțate de americani în Ream.

„Beijingul mizează pe faptul că Cambodgia nu vrea sau nu poate să conteste interesele de bază ale Chinei”

„Evaluăm că regiunea Indo-Pacific este o piesă importantă pentru liderii chinezi, care o consideră ca fiind sfera de influență istorică și legitimă a Chinei”, a declarat un oficial occidental

Beijingul, a adăugat oficialul, mizează pe faptul că Cambodgia „nu vrea sau nu poate să conteste interesele de bază ale Chinei”.

Potrivit unor oficiali citați de Washington Post, regimul Hun Sen a făcut eforturi mari pentru a ascunde implicarea chineză și prezența militarilor chinezi în Ream. Acest lucru s-a datorat atât unor considerente naționale și interdicției constituționale privind astfel de instalații, cât și unor probleme geopolitice din regiune.

Cambodgia deține președinția organizației regionale ASEAN a statelor din Asia de Sud-Est și, în pofida influenței crescânde a Chinei, a „susținut cu entuziasm” ideea organizării unui summit special SUA-ASEAN la Washington în luna mai.

author avatar
Tudor Borcea
594 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger