AcasăȘTIRI EXTERNEChina sparge servicile de informații ale UE. Pregătiri ultrasecrete pentru Taiwan,...

China sparge servicile de informații ale UE. Pregătiri ultrasecrete pentru Taiwan, divulgate la Beijing

China sparge servicile de informații ale UE. Pregătiri ultrasecrete pentru Taiwan, divulgate la Beijing

Înaltul oficial al serviciilor de informații ale Uniunii Europene, INTCEN, a anulat o călătorie în Taiwan după ce pregătirile sale ultrasecrete au fost  divulgate în avans la Beijing, potrivit a doi diplomați care cunosc situația.

 

José Casimiro Morgado, directorul Centrului de Analiză a Informațiilor al Uniunii Europene, ar fi trebuit să efectueze o vizită neoficială pentru a se întâlni cu oficiali taiwanezi în octombrie, potrivit diplomaților.

Scurgere umană sau scurgere de date?

Cu toate acestea, planul șefului spionajului UE a fost întrerupt după ce China a intrat în posesia informațiilor și a exercitat presiuni asupra UE pentru a renunța la ceea ce ar fi fost o vizită neobișnuit de sensibilă, pe fondul escaladării amenințărilor militare ale Chinei asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a propriului său teritoriu.

Această evoluție pune sub semnul întrebării dacă a fost implicată o scurgere umană sau de date din partea UE, diplomații fiind, de asemenea, îngrijorați de schimbarea de planuri la Bruxelles după intervenția Beijingului, scrie Politico.

Un oficial al UE a declarat că Morgado plănuise doar să aibă întâlniri telefonice cu oficiali taiwanezi, dar că a decis să anuleze chiar și această comunicare la distanță din cauza reacției chineze la vizita de luna trecută la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat: „Ca regulă generală, nu comentăm niciodată în public activitățile de lucru de zi cu zi ale personalului Serviciului European de Acțiune Externă” (din care face parte INTCEN) . El nu a vrut să spună dacă există o investigație privind posibile scurgeri externe despre planurile de călătorie ale lui Morgado.

Când a fost întrebată despre planul inițial al lui Morgado, misiunea chineză pe lângă UE a declarat că China „s-a opus în mod constant și ferm oricărei forme de schimburi oficiale între regiunea Taiwan și țările sau organizațiile care au legături diplomatice cu China”.

Diplomația discretă Bruxelles-Taipei

De asemenea, dezvăluirea aruncă o lumină suplimentară asupra diplomației discrete dintre UE și Taiwan, după călătoria secretă de anul trecut la Bruxelles a ministrului de externe din Taiwan, Joseph Wu. Centrul de Analiză a Informațiilor al Uniunii Europene , cunoscut în bula de la Bruxelles sub numele de INTCEN, se concentrează pe „cunoașterea situației pe bază de informații” civile și formează unul dintre cei doi piloni ai „capacității unice de analiză a informațiilor” a UE, alături de Direcția de informații a Statului Major al UE, care se concentrează pe domeniul militar.

Morgado a fost numit șef al INTCEN în 2019, după mai bine de 20 de ani de activitate în cadrul serviciului de informații portughez. El răspunde direct în fața lui Josep Borrell, șeful Serviciului European de Acțiune Externă, brațul de politică externă al UE. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Luând cuvântul în timpul unei sesiuni privind relațiile UE-Taiwan în Parlamentul European marți, Borrell a promis să „intensifice” legăturile cu insula democratică autoguvernată, respectând în același timp „politica unei singure Chine”.

„Permiteți-mi să fiu clar în această privință: Politica unei singure Chine nu ne împiedică pe noi, Uniunea Europeană, să persistăm și să ne intensificăm cooperarea în Taiwan și nici să ne exprimăm îngrijorarea față de recentele tensiuni în creștere”, a declarat Borrell.

 

author avatar
Tudor Borcea
613 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger