AcasăȘTIRI EXTERNEChina sparge bilele NATO. Biden vrea box cu Putin cu mâna europenilor

China sparge bilele NATO. Biden vrea box cu Putin cu mâna europenilor

China sparge bilele NATO. Biden vrea box cu Putin cu mâna europenilor

Joe Biden urmează să se întâlnească, miercuri, 16 iunie, cu Vladimir Putin, pe care l-a numit „un adversar redutabil”. La finalul celui de-al 28-lea summit NATO, membrii Alianței Nord Atlantice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ambițiile declarate de China în Europa și la „amenințarea tot mai mare” a acumulării militare a Rusiei.

Declarația adoptată luni, 14 iunie, de liderii celor 30 de țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) reflectă preocupările aliaților: Rusia și China, noi amenințări în spațiu și cyberspațiu, terorism, ascensiunea regimurilor autoritare.

Rusia rămâne principala preocupare a Alianței Nord Atlantice, se arată în declarația finală a summit-ului.

„Consolidarea militară în creștere a Rusiei, postura ei mai asertivă, noile sale capacități militare inovatoare și activitățile sale provocatoare, în special în apropierea granițelor NATO (…), constituie o amenințare tot mai mare pentru securitatea zonei euro-atlantice și contribuie la instabilitatea de-a lungul granițelor NATO si dincolo de ele”.

„Strategia nucleară a Rusiei și programul său cuprinzător de modernizare, diversificare și extindere a sistemelor sale de arme nucleare – inclusiv creșterea numărului de arme nucleare non-strategice și perfecțioarea acestora – continuă să contribuie mai mult la o postură de intimidare strategică, devenind mai agresivă”, subliniază declarația.

Aliații denunță, de asemenea, „intensificarea activităților hibride” , în special „încercările de a interveni în alegerile și procesele democratice ale țărilor Alianței”, „campaniile de dezinformare pe scară largă” și „actele de amenințări cibernetice care vizează și perturbă funcționarea infrastructurilor critice ale țărilor NATO”.

„Atâta timp cât Rusia nu demonstrează că respectă dreptul internațional și obligațiile și responsabilitățile sale internaționale, nu poate exista o revenire la normal”, au avertizat aliații. Dar „rămânem deschiși la un dialog periodic și substanțial”, au asigurat ei.

„Vom trimite un mesaj important Moscovei: rămânem uniți și Rusia nu ne va putea diviza” , a avertizat apoi secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg.

Biden: „Îl știu pe Putin, e deștept, e dur”

Această declarație vine în momentul în care președintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să se întâlnească, miercuri, cu președintele rus Vladimir Putin la Geneva (Elveția), ultima oprire din călătoria sa în Europa. Luni, președintele SUA a promis să-i spună omologului său care sunt „liniile sale roșii” . „Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile”, a spus el la conferința de presă de la sfârșitul summitului.

„L-am întâlnit. Este deștept, e dur”, a spus Biden despre Putin, numindu-l „un adversar redutabil”. Dar Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că moartea opozantului rus Alexei Navalnîi ar fi „o tragedie”, a avertizat el. Și „vom face tot posibilul pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunii rusești”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Ambițiile Chinei

China a devenit, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru membrii NATO. „Ambițiile declarate ale Chinei și comportamentul ei determinat reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internațională bazată pe reguli și în domeniile de importanță pentru securitatea Alianței”.

„China își mărește rapid arsenalul nuclear, achiziționând un număr mai mare de focoase și vectori avansați pentru a stabili o triadă nucleară”, se spune în text. „De asemenea, cooperează militar cu Rusia, în special participând la exerciții rusești în zona euro-atlantică”.

Aliații vor să mențină un „dialog constructiv” cu Beijingul „atunci când este posibil” și solicită Chinei să „își respecte angajamentele internaționale și să acționeze responsabil în sectoarele spațial, cibernetic și maritim, în conformitate cu rolul său de mare putere”.

„China nu este adversarul nostru, dușmanul nostru”, a argumentat Stoltenberg. Dar trebuie să facem față provocărilor puse de China pentru securitatea noastră” . „Vedem că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în ultimul timp, atât din punct de vedere politic, cât și militar. Aceasta reprezintă o nouă dimensiune și o provocare serioasă pentru NATO ”, a explicat secretarul general al Alianței.

Beijing denunță „teoria amenințării chineze” și „mentalitate de Război Rece”

Joe Biden a obținut ca „provocarea de securitate pusă de China” să apară în declarația finală a summit-ului, chiar dacă anumiți aliați europeni, în special Franța, erau reticenți. Ca răspuns, Beijingul a acuzat NATO marți că a exagerat „teoria amenințării chineze”. Într-o declarație, ambasada chineză la UE a acuzat NATO că arată o „mentalitate de război rece” și că încearcă să „creeze artificial confruntări”, scrie Le Monde.

Ce se află în spatele cuvintelor „America is back”

Joe Biden se întâlnește, marți, 15 iunie, cu liderii UE, la Bruxelles, pentru a relansa un parteneriat zguduit de anii Trump și pentru a le măsura susținerea împotriva Chinei, în condițiile în care unele puteri europene, precum Franța și Germania refuză să se alinieze complet Washingtonului.

Summitul de la Bruxelles va vedea ce se află în spatele sloganului „America s-a întors”, după euforia alegerii lui Biden la Casa Albă.

După criza relației UE-SUA sub Donald Trump, care calificase UE drept „dușman” și nu-și ascundea aversiunea pentru proiectul european, Joe Biden ajunge la Bruxelles cu un discurs radical diferit.

„Cred că Uniunea Europeană este o entitate extraordinar de puternică și dinamică”, a lansat el în timpul summit-ului G7 din Marea Britanie, o formulă total inimaginabilă în timpul mandatului furtunosului său predecesor.

Președintele american se va întâlni la prânz cu șeful Consiliului European, Charles Michel, reprezentant al celor 27, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această primă întâlnire UE- SUA din 2017 „nu va rezolva totul, dar diplomația a revenit”, a declarat luni un înalt oficial european.

Primele dosare pe masă sunt litigii comerciale cu taxe punitive pe ambele părți.

Un armistițiu a fost declarat în conflictul vechi de 17 ani privind giganții auropean Airbus și american Boeing, dar se va încheia pe 11 iulie. În ceea ce privesc exporturile europene de oțel și aluminiu, UE dorește o soluționare până în decembrie. După ce a renunțat la creșterea taxelor pentru produsele americane, UE crede că mingea se află în curtea Washingtonului.

113 organizații americane și europene care reprezintă sectoarele vinului, băuturilor spirtoase, motocicletele îmbrăcămintea au solicitat eliminarea „definitivă” a taxelor suplimentare pentru produsele lor.

Joe Biden vrea să „dezamorseze litigiile pentru a se concentra asupra priorității sale, China”, a declarat Eric Maurice expert la Fundația Schuman.

În ceea ce-i privește pe europenii, „ei vor căuta să știe care este marja lor de manevră în această alianță împotriva Beijingului. Există un acord între ei să nu se alinieze complet, din motive geopolitice de partea franceză și economice de partea germană”, a adăugat el, scrie Le Point.

Dacă Europa încearcă să-și protejeze marea piață de concurența neloială din partea companiilor chineze, ea trebuie să menajeze China, care a devenit principalul său partener comercial.

Bruxellesul nu a renunțat la controversatul acord încheiat în decembrie cu Beijingul pentru a deschide investitorilor europeni sectoare la care accesul este închis sau restricționat. În prezent, acesta este înghețat după sancțiunile UE împotriva încălcărilor drepturilor minorității uigure din China, urmate de contra-sancțiuni din partea Beijingului.

Prima resetare Washingon-Bruxelles

Statele Unite și UE doresc să se unească în ceea ce privește tehnologia și comerțul. Confruntați cu gigantul asiatic care amenință supremația americană în economia digitală și standardele etice occidentale (supraveghere, confidențialitate a datelor …), ei doresc noi tehnologii bazate pe „valorile lor democratice comune”.

Un Consiliu Comun de Comerț și Tehnologie va fi creat pentru a lucra la standarde comune, astfel încât, potrivit Casei Albe, „să nu lase mâna autocrațiilor”.

Întâlnirea de două ore, fără o conferință de presă comună, este „o primă resetare a relației Washingon-Bruxelles”, a spus Ricardo Borges de Castro, expert la EPC (centrul de politici europene).

Dar „europenii trebuie să profite de această oportunitate pentru că nimeni nu știe ce se va întâmpla la alegerile americane din 2024”, avertizează el.

author avatar
Tudor Borcea
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger