AcasăȘTIRI EXTERNEChina și SUA, națiuni „bullying”

China și SUA, națiuni „bullying”

Vicepreședintele SUA a acuzat  miercuri China că a intimidat țările din Asia de Sud-Est. Este al doilea atac al Kamalei Harris asupra Beijingului în timpul vizitei sale în Asia, menite să contracareze influența chineză în regiunea Indo-Pacific.

În aceeași zi, Ministerul de Externe al Chinei a acuzat Statele Unite că se amestecă în afacerile regionale și perturbă pacea.

Kamala Harris a declarat în timpul vizitei sale la Hanoi că este nevoie să crească presiunea asupra Beijingului cu privire la revendicările sale maritime.

„Trebuie să găsim modalități de a pune presiune, de a crește presiunea asupra Beijingului pentru a respecta Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul măritim și pentru a pune sub semnul întrebării revendicările sale abuzive și excesive”, a spus Harris când s-a întâlnit cu președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc.

China, Vietnam, Brunei, Malaezia, Filipine și Taiwan au revendicări teritoriale rivale în Marea Chinei de Sud, unde se găsesc zăcăminte de gaz și zone de pescuit bogate și prin care circulă o mare parte din comerțul mondial.

Beijingul, care a înființat avanposturi militare pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud, se opune navelor de război străine care intră în ceea ce consideră a fi apele sale teritoriale.

Marina SUA desfășoară în mod regulat așa-numitele „libertăți de navigație” în apele disputate, în timp ce China se opune acestora, spunând că nu ajută la promovarea păcii în regiune.

„Arătând cu degetul spre China și acuzând-o de „constrângere și intimidare ”, Kamala Harris și-a ignorat în mod deliberat propria ipocrizie, insistând să constrângă și să intimideze țările din regiune să se alăture la Washington în încercarea sa de a controla China”, a relatat China Daily.

Administrația SUA a numit rivalitatea cu China „cel mai mare test geopolitic” al secolului, iar Asia de Sud-Est a văzut multiplicarea vizitelor oficialilor americani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor