AcasăȘTIRI EXTERNEChina și Rusia testează limitele puterii UE

China și Rusia testează limitele puterii UE

Sunt europenii sortiți să fie conduși de puteri străine? La Bruxelles, le place să argumenteze că “puterea colectivă” a UE este singura modalitate de a salva bătrânul continent de acea soartă rușinoasă. Deși nicio țară europeană nu poate egala SUA sau China, UE este clasată ca una dintre cele mai mari trei economii din lume – și trebuie să profite de asta.

Dar ideea că forța economică a europenilor se poate traduce cu ușurință în putere geopolitică este supusă unei verificări brutale a realității.

Criza din Ucraina a lăsat UE deoparte. Între timp, China a impus sancțiuni economice Lituaniei – o țară din UE – iar Bruxelles se străduiește să găsească răspunsul cuvenit.

Dacă lucrurile merg prost pentru UE în următoarele săptămâni și luni, geografia politică europeană va suna din ce în ce mai ridicol, notează Fianancial Times. Dar este, de asemenea, posibil ca crizele actuale – în special cea din Lituania – să conducă la un salt uriaș înainte în capacitatea UE de a-și apăra interesele pe scena globală.

Escaladarea tensiunilor Rusia – Ucraina  este o chestiune de război și pace pe continentul european, așa că unii oficiali europeni se simt umiliți că nu au fost implicați direct în negocierile recente dintre Washington și Moscova. Nu este o mare surpriză, UE nu este o putere militară și probabil că nu va fi niciodată. Și Ucraina nu este membră acolo.

În schimb, Lituania aparține blocului comunitar. Și implică o dispută comercială – iar comerțul este unul dintre puținele domenii în care UE a avut o pondere majoră la nivel mondial. Deci, europenii au atât oportunitatea, cât și obligația de a acționa împreună.

Guvernul de la Vilnius a fost sancționat de China din cauza îmbunătățirii relației sale cu Taiwan, o insulă democratică autonomă și prosperă despre care Beijingul insistă că este o provincie rebelă.

Prin țintirea lanțurilor de aprovizionare ale UE, chinezii urmăresc integritatea pieței unice europene, care este esențială pentru economia și aspirațiile strategice ale Uniunii.

Unii europeni se tem că următoarea țară în vizorul Chinei va fi Cehia, unde guvernul și politicienii au fost prietenoși cu Taiwan.  Fabricile cehe joacă un rol central în lanțurile de aprovizionare ale UE, așa că țintirea componentelor fabricate în Cehia ar declanșa ravagii pe piața unică.

O plângere împotriva Chinei va fi probabil înaintată la Organizația Mondială a Comerțului, dar ar putea dura ani până să se deruleze. Cu toate acestea, Franța, care deține în prezent președinția UE, ar putea riposta cu o serie de măsuri care ar include interdicții de investiții și tarife.

Spre deosebire de chestiunile de politică pur externă, care necesită unanimitate, deciziile privind comerțul pot fi luate cu votul majorității. Dacă China agresează cu succes Lituania în timp ce UE urmărește neputincioasă de pe margine, acea lecție va fi învățată – nu numai la Beijing, ci și la Moscova și Washington.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
496 afisari

3 COMENTARII

  1. China e al doilea partener comercial al Frantei in ceea ce priveste exporturile, dupa Germania. In 4-5 ani se estimeaza ca va deveni principalul partener, adica chinezii vor fi cei mai importanti cumparatori de produse frantuzesti. In cazul Germaniei, China e al treilea partner comercial si anul asta sau anul viitor se estimeaza ca va urca pe locul doi, dupa Statele Unite. Germania exporta in China marfa de peste 100 de miliarde de Euro pe an. Economia Europei stagneaza de aproape 15 ani pe puterea de cumparare, iar economiile Germaniei si ale Frantei stagneaza nominal, adica n-au reusit sa-si creasca PIB-ul din 2008 si pana astazi sau au reusit doar cresteri nesemnificative. Orice sanctiune din partea Chinei trimite Germania si Franta in recesiune economica fara vreo sansa de revenire. Ambele tari sunt dependente de piata chineza ca de aer si nu-si permit atitudini ostile la adresa Chinei. Ambele tari au economii care devin din ce in ce mai necompetitive din cauza birocratiei si a lipsei de inovatie. Deci cu ce sa lupti impotriva Chinei? Nu ai cu ce.

  2. Ue nu s a vandut decat ieftin in rest si a distrus societstea cu oneghisti ideologizati pusi in toate functiile , a aruncat la gunoi meritrocratia si la final mai isi reneaga si credinta crestina deci s a autidistrus prin calitatea jalnica a liderilor si noi stam capra la astia!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger