AcasăȘTIRI EXTERNEChina și Rusia, summit crucial pentru influență în Asia Centrală. Cât mai...

China și Rusia, summit crucial pentru influență în Asia Centrală. Cât mai ține „parteneriatul” dintre Putin și Xi Jinping

China și Rusia, summit crucial pentru influență în Asia Centrală. Cât mai ține „parteneriatul” dintre Putin și Xi Jinping / Foto: Facebook

Analiștii au declarat că eșecurile majore ale forțelor Moscovei în Ucraina vor testa și mai mult „parteneriatul fără limite” dintre China și Rusia, atunci când Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni în această săptămână, pentru prima dată de la invazia în Ucraina.

 

Întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, programată pentru joi la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Samarkand, Uzbekistan, este posibil să implice o luptă pentru influență în Asia Centrală, unde cele două puteri globale au purtat mult timp o „rivalitate discretă”.

Balanța puterii în Asia Centrală

Summitul OCS, o reuniune anuală a liderilor eurasiatici pe teme de politică, economie și securitate regională, are loc într-un moment crucial în care o Chină în ascensiune și o Rusie slăbită ar putea schimba balanța puterii în Asia Centrală în favoarea Beijingului, scrie The Guardian.

Ambii lideri au programate, de asemenea, opriri în Kazahstan, unde Xi a lansat pentru prima dată în 2013 inițiativa sa de investiții străine „Belt and Road”. Subliniind importanța regiunii, vizita lui Xi va fi prima sa deplasare internațională de la începutul pandemiei Covid-19 și are loc cu doar o lună înainte de o congresul Partidului Comunist Chinez, care se așteaptă să consolideze cel de-al treilea mandat de lider al lui Xi, care va fi unul fără precedent.

Asia Centrală a fost „în centrul strategiilor lui Xi”, a declarat Therese Fallon, director al Centrului pentru Studii Rusia Europa Asia și Europa. „Dacă ne gândim la marea strategie a Chinei. este destul de clar că au împins spre vest”.

O „agendă de discuții completă și detaliată”

Xi și Putin s-au întâlnit ultima dată în marja Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, unde și-au anunțat parteneriatul, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Oficialii ruși au declarat că cei doi lideri au o „agendă completă și detaliată” pentru discuții, iar unii analiști au spus că se așteaptă ca Putin să ceară mai mult ajutor din partea Chinei după ce Rusia a suferit unul dintre cele mai mari eșecuri în războiul din Ucraina.

Beijingul s-a luptat să găsească un echilibru între sprijinul său pentru Moscova și dorința de a evita impactul indirect asupra economiei sale al sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident.

China a refuzat să condamne invazia rusă, în schimb a dat vina pe Occident pentru inflamarea tensiunilor. Nu a oferit sprijin în materie de armament, dar ar fi furnizat piese pentru drone, iar săptămâna trecută a participat la exerciții militare comune cu Rusia în Marea Japoniei.

Vineri, Rusia a susținut că a treia cea mai înaltă personalitate de la Beijing a oferit o susținere fără precedent a acțiunilor sale în Ucraina. Potrivit Moscovei, Li Zhanshu le-a spus legislatorilor ruși că Beijingul „înțelege și susține Rusia”, în special „în ceea ce privește situația din Ucraina”. Beijingul va „continua să lucreze cu Rusia pentru a se sprijini ferm unul pe celălalt” în ceea ce privește interesele principale.

Forța răspunsului global la invazie și pierderile recente ale Rusiei au ridicat întrebări dificile pentru Xi cu privire la perspicacitatea sa în materie de politică externă în alinierea cu Putin, dar probabil că va continua să îl susțină, a declarat profesorul Elizabeth Wishnick, cercetător științific senior la Montclair State University.

„Cu Rusia sub presiune pe câmpul de luptă, Xi s-ar putea simți obligat să exprime un sprijin retoric mai mare pentru Rusia, sau cel puțin să ofere unele critici suplimentare la adresa NATO și a SUA”, a declarat Wishnick.

Beijingul ar putea câștiga rutele comerciale-cheie

Analiștii au sugerat că, pe măsură ce forța Rusiei scade, Beijingul poate câștiga teren în probleme cheie precum rutele comerciale și apărarea regimului său din Xinjiang. Niva Yau, cercetător senior la Academia OSCE din Bișkek, Kârgâzstan, a declarat că China are un obiectiv pe termen lung de a schimba comerțul global de la comerțul maritim la cel terestru, în special în ceea ce privește rutele comerciale energetice, „care pot atenua sancțiunile impuse Chinei dacă se va ajunge vreodată la o preluare militară a Taiwanului”. Ea a spus că la summit ar putea fi anunțate acorduri comerciale și de transport sau investiții redenumite „Belt and Road”.

Rusia are obiective similare cu cele ale Chinei, a spus Yau, dar, cu o putere în scădere, Putin se va concentra probabil pe asigurarea faptului că Rusia nu va fi exclusă din interesele sale regionale de către planurile Chinei.

Războiul Rusiei în Ucraina a întrerupt rutele comerciale terestre chinezești, a complicat investițiile chinezești în Asia Centrală și a afectat capacitatea Rusiei de a fi prezența dominantă de securitate în regiune, a spus Wishnick. Aceasta a lăsat deschisă întrebarea dacă China este pregătită să își asume un rol mai mare în materie de securitate și dacă Rusia și regiunea ar accepta acest lucru.

Kazahstanul ar putea juca la două capete

Înainte de a se întâlni, se pare că Xi și Putin plănuiau să stea fiecare la masă cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, o figură cheie în regiune, în special pentru interesele Chinei.

„Ceea ce ne așteptăm de la această călătorie este că Xi Jinping încearcă cu adevărat să vadă cum este Tokayev ca președinte și în ceea ce privește principiile de bază ale Chinei”, a declarat Yau.

Tokayev, un fost diplomat care vorbește chineză și rusă, a venit la putere în 2019, după aproape trei decenii de guvernare a predecesorului său. Analiștii au declarat că, deși Kazahstanul se înclină în mod tradițional spre Rusia – în ianuarie a cerut ajutorul Moscovei pentru a reprima protestele în masă – este interesat și de China și de „buzunarele sale adânci”.

Un alt factor cheie pentru China va fi asigurarea sprijinului regional pentru a contracara condamnarea globală a abuzurilor sale privind drepturile omului în Xinjiang, care se învecinează cu Kazahstanul și este o țară cu majoritate musulmană. „Kazahstanul este, fără îndoială, cea mai importantă țară care trebuie să se alăture”, a declarat Yau.

author avatar
Tudor Borcea
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger