AcasăȘTIRI EXTERNEChina și Rusia pun la cale o Nouă Ordine Mondială

China și Rusia pun la cale o Nouă Ordine Mondială

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing aduce la aceeași masă doi dintre cei mai importanți lideri de pe glob. Vladimir Putin va fi primit de președintele Chinei, Xi Jinping, prilej pentru mass-media mainstream să anticipeze subiectele de discuție abordate. Printre care și planul legat de o Nouă Ordine Mondială, în care America să nu mai dețină statutul de „jandarmul lumii”.

Înainte să plece spre Beijing, Putin a anunțat „o „nouă eră” de parteneriat strategic Rusia – China, atât în comerț, cât și în relațiile globale ce implică diplomația, dar și amenințările militare.

Relațiile ruso-chineze, extinse. Uriaș parteneriat economic

Relațiile ruso-chineze de „parteneriat cuprinzător și cooperare strategică” au devenit „un model de eficiență, responsabilitate și aspirație pentru viitor”, a scris Putin într-un editorial preluat de presa moscovită.

Într-adevăr, China și Rusia își coordonează politica externă pe baza unor abordări apropiate, lucrând împreună pentru consolidarea rolului de coordonare pe care îl are Organizația Națiunilor Unite. „Împreună jucăm un rol important de stabilizare în mediul internațional provocator de astăzi”, a ținut președintele Rusiei să-i atingă pe americani.

Însă cooperarea dintre cele două puteri se extinde mai cu seamă în economie. Comerțul sino-rus a atins un maxim istoric de 140 de miliarde de dolari în 2021, în ciuda restricțiilor pandemiei coronavirusului. Iar obiectivul pentru 2022 este de a depăși 200 de miliarde de dolari!

Cele două țări investesc masiv în minerit, prelucrarea mineralelor, infrastructură, agricultură și energie. Pe lângă furnizarea de petrol și gaze către China, Rusia ajută la construirea a patru noi reactoare la centralele electrice chineze, în timp ce Beijingul și Moscova explorează, de asemenea, parteneriate în domeniul IT, medicină și explorare spațială (inclusiv sisteme de navigație și o stație de cercetare pe Lună).

Soarta Vestului, decisă la Beijing

Cu națiunile europene divizate din ce în ce mai mult când vina vorba de sancționarea Rusiei, unitatea Occidentului nu mai poate fi garantată.

Americanii și aliații săi încă așteaptă să vadă care va fi următoarea mișcare a Moscovei, iar deplasarea lui Putin în China, acolo unde liderul Rusiei și Xi Jinping vor pune lumea la cale alături invitați ca Mohammed bin Salman (MBS, prințul moștenitor al Arabiei Saudite), Abdel Fattah al-Sisi (președintele Egiptului), Aleksandar Vucic (președintele Serbiei), Imran Khan (premierul Pakistanului) sau Mohamed bin Zayed al Nahyan (prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite).

Între timp, răspunsul Americii la mișcările diplomatice ale Rusiei sunt de întărire a forței militare prezente în Europa de Est. Casa Albă pompează Kievului arme și „consilieri” și continuă să trâmbițeze despre invadarea Ucrainei de către trupele Armatei Roșii. Sub pavăza Washingtonului, președintele Volodimir Zelenski se declară pregătit să recurgă la „acțiuni ofensive” în ceea ce privește situația din estul țării, sugerând că ar putea lua cu asalt regiunile Donbas și Luhansk, locuite de etnici ruși. Analiștii de politică externă recunosc stilul autodistructiv al fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, cel care în 2008, tot cu ocazia deschiderii unor Jocuri Olimpice (cele de Vară, de asemenea găzduite de China), ataca Abhazia și Osetia, determinând un răspuns militar urgent din partea Moscovei; în trei zile, tancurile lui Putin au încercuit capitala Tbilisi, doar intervenția diplomatică a Franței salvând poporul georgian de furia Kremlinului.

Unitatea Occidentului, în pericol

Un semn clar al fragilității ideii de unitate a Occidentului îl reprezintă pozițiile exprimate de Emmanuel Macron și Olaf Scholz. Și nici situația din SUA nu dă prea multe speranțe, acolo unde poziția democraților urmează a fi contestată în alegerile pentru Congres din acest an.

De exemplu, Germania este acuzată că nu se implică suficient pentru a sprijini Ucraina. Wall Street Journal, portavocea Casei Albe, susține că Berlinul nu mai este un partener de încredere pentru America! Dar Germania are propriile ei interese și ele sunt legate în primul rând de gazul rusesc pe care-l primește, după cum a recunoscut chiar noul cancelar, Olaf Scholz. În plus, șeful marinei germane tocmai ce și-a pierdut poziția pentru că a refuzat să se cațere pe valul rusofobiei care a cuprins Vestul.

Aceeași situație există și în Franța, acolo unde campania prezidențială este în curs de desfășurare. Macron, deși a vorbit în Parlamentul European despre sancțiuni dure aplicate Federației Ruse, este bănuit că sapă la temelia unității NATO prin insistența cu care vrea o forță armată a UE.

În cele din urmă, SUA. Aici, politica electorală va juca un rol din ce în ce mai mare. Dacă cineva din administrația Biden crede că poate scăpa de căderea abisală în sondaje prin escaladarea conflictului cu Rusia, se înșală amarnic sau are consilieri slabi. Adăugați și faptul că fostul (și poate viitorul) președinte Donald Trump va pretinde în mod corect că „Russiagate” a fost o farsă a democraților și aveți o poziție clară a situației din State.

La ora actuală, unitatea Vestului este mai degrabă aspirațională decât reală. Însă nimeni poate anticipa cum vor evolua lucrurile în cazul unui război masiv cu Rusia, fie și numai unul de natură economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.961 afisari

5 COMENTARII

  1. Europenii si au luat placuta suedeza cu ce lideri de carton neomarxisti au , obsedati sa devina dictatori ot proprii cetateni , sa i vaxineze si sa le ia drepturile cand ei nu mai conduc spre nicaieri barcuta !!!

  2. În timp ce fătălăi de la UE o ard cu energia verde, China, Rusia și India rup normele cu minerit pt a suplimenta necesari de energie și uite asa progresisti de la Bruxelles împreună cu Ur sula își trag singur un glonț în piciorul economiei

  3. Cu alte cuvinte „go woke go broke”
    Occidentul a fost unit in privinta raspunsului la covid, nu ca ar fi pe aceeasi lungime de unda dar asa le spune seful lor de la formul economic mondial.
    Doar ca planul lor perfect facut de mult timp este bazat pe principii mai vechi care nu functioneaza in ziua de azi ca mai demult.
    Ingrijorator sa vezi cresterea chinei. Nu mai putin ingrijorator sa vezi cultura vestica schimbata pe dos mai rau ca in comunism. Singura solutie sa il votam pe Putin

  4. Occidentul l a pus la temelie pe fukuiama si alt indoctrinat scotian la origine care i a dus aici si uite asa si au cladit dusmanii economici care e china pt ca si au batut joc de oameni pt bani asta a fost modelul economic!!!

  5. DUPA MANEVRELE MILITARE COMUNE CHINA +RUSIA + IRANUL IN NORDUL OCEANULUI INDIAN ,CU OCAZIA OLIMPIADEI XI +PUTIN S-AU INTELES ,AU UN SINGUR SCOP , SA DARAME SOCLUL DE ARBITRU SI SUPERPUTERE A SUA !,ECONOMIC VORBIND O POATE FACE CHINA ,MILITAR O VOR FACE IMPREUNA. LA CATI DUSMANI SI-A FACUT SUA INCEPIND CU : VIETNAM , IRAK, LIBIA ,SIRIA,CUBA ,VENEZUELA ,IRAN NU-I DE MIRARE CA SUA NU A GASESIT ALIATI NICI IN ZONA PACIFICULUI VEZI TRATATUL TPP SI NICI IN EUROPA PENTRU TRATATUL TTIP !. IN EUROPA DEJA FRANTA VREA CA SA EXISTE O FORTA DE DESCURAJARE PROPIE UE IN CARE FRANTA SE PROPUNE CA SI COORDONATOR.
    NATO CA SI ATAS LA SUA ,JOACA DUPA CUM I SE CANTA LA URECHE ,DE CELE MAI MULTE ORI SUA CANTA O MELODIE ,IAR PARTENERII EUROPENI LA CEALALTA URECHE FAC REPETITIE LA LACUL LEBEDELOR !!. (LEBED OZERO ). RAFUIALA PENTRU NOILE POZITII POATE INCEPE ORCAND .
    DOAMNE APARA SI PAZESTE-I PE ROMANI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger