AcasăȘTIRI EXTERNEChina și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes...

China și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes o rachetă hipersonică – VIDEO

China și Rusia, cu ochii pe SUA. Pentagonul a testat cu succes o rachetă hipersonică - VIDEO / Foto: printscreen

Armata americană a anunțat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie de ultimă oră pe care o dezvoltă și China și Rusia.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o țintă specifică, sunt concepute pentru a zbura cu viteză mare și la altitudine redusă și pentru a schimba direcția în timpul zborului, în loc să urmeze o traiectorie liniară și previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat.

De cinci ori mai repede decât viteza sunetului

Racheta de croazieră hipersonică AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul coastei Californiei și a atins „o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, și-a urmat traiectoria de zbor și a explodat” în zona prevăzută, au precizat Forțele Aeriene.

SUA dezvoltă mai multe programe de arme supersonice, iar DARPA, agenția pentru proiecte avansate a Pentagonului, a testat un alt tip de rachetă hipersonică la începutul acestui an, scrie Le Figaro.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o țintă specifică, sunt proiectate să zboare cu viteză mare și la altitudine redusă și să schimbe direcția în zbor, în loc să urmeze o traiectorie liniară și previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat. China a testat în 2021 o rachetă hipersonică care a orbitat în jurul Pământului înainte de a coborî spre ținta sa, ratând-o cu doar câțiva kilometri.

Rusia a afirmat că a folosit de două ori rachete hipersonice în Ucraina, iar Coreea de Nord susține, de asemenea, că a efectuat teste de zbor. „Armele supersonice, concepute pentru a eluda senzorii și sistemele de apărare americane, reprezintă o amenințare din ce în ce mai complexă din cauza capacității lor duble (nucleare și convenționale), a traiectoriei de zbor dificile și a manevrabilității”, au avertizat SUA într-un raport recent.

author avatar
Tudor Borcea