AcasăȘTIRI EXTERNEChina și-a tras cea mai tare armă digitală! TikTok, o rețea-închisoare

China și-a tras cea mai tare armă digitală! TikTok, o rețea-închisoare

La început un simplu site de streaming video, TikTok a ajuns azi o rețea în care lucrurile par total scăpate de sub control. Cel puțin aparent, căci, în esență, se prea poate ca cineva, în mod intenționat, să lase lesa slăbită, urmărind un interes obscur. Aplicația cu peste 500 de milioane de utilizatori este foarte la modă printre tineri în special pentru videoclipurile haioase distribuite, însă nimeni nu a stat să urmărească implicațiile și pericolele ascunse din spatele unei asemenea rețele. Și sunt al naibii de multe, dacă privim și spre Douyin, un TikTok în versiunea chineză, fiindcă, nu-i așa, azi orice este made in China!

În spatele cortinei, „streamerii” chinezi sunt subiectul central al unui program uriaș de supraveghere și control, derulat de autorități. Cu ajutorul unui sistem bine dezvoltat, se poate folosi recunoașterea facială pentru a scana utilizatorul de aplicație Douyin, ghicindu-i vârsta și, evident, raportându-l unui „moderator”, dacă nu are peste 16 ani! În unele cazuri, li se interzice chiar să facă stream (să încarce videoclipuri) pe Douyin, cum se întâmplă cu străinii și cetățenii rezidenți în Hong Kong. Mai știți despre controversatul „scoring” pe care fiecare chinez trebuie să-l îndeplinească pentru a beneficia de anumite drepturi și libertăți? Se aplică și aici, pe Douyin!

Ce a pățit Joshua Dummer

Toate regulile de mai sus se aplică fără excepție. A pățit-o, cel mai recent, Joshua Dummer, un britanic căsătorit cu o chinezoaică. Aflată la Beijing, soția a încercat să-l contacteze prin Douyin, realizând un live streaming din apartamentul ei. „Cumva”, rețeaua l-a recunoscut pe Dummer ca fiind britanic și a tăiat conexiunea, anunțându-l pe Joshua că nu are permisiunea să folosească aplicația deoarece este cetățean străin.

Compania care controlează TikTok și Douyin, ByteDance, admite că s-a adaptat legilor din China privind cenzura pe Internet, dar nu spune nimic despre tehnologia de recunoaștere facială folosită de cele două aplicații. „Ca să prevenim orice risc legat de live streaming am decis să pornim un proces intens de monitorizare a utilizatorilor”, răspund chinezii, inventatorii celor două aplicații.

Dezvăluirile făcute de jurnaliștii The Telegraph, care au scormonit prin documentele ByteDance, pică într-un moment cum nu se poate mai prost, când TikTok este acuzată în SUA și Marea Britanie, iar în India deja a fost interzisă; totul din cauza tehnologiei de supraveghere a utilizatorilor! La toate aceste întrebări incomode, legate de intimitate și dreptul la viață privată al „tiktokiștilor”, avocații gigantului din social media refuză să răspundă.

Trafic de copii și arme vândute pe net

Pericolul este și mai mare întrucât s-a ajuns până acolo încât astfel de rețele, precum TikTok și Douyin sunt folosite pentru trafic de copii și vânzări de arme. Pare incredibil, dar este purul adevăr, iar agenții de securitate cibernetică atrag atenția asupra riscurilor la care sunt supuși copiii lăsați să folosească aceste aplicații.

Compania ByteDance se laudă că încălcările (violarea) codurilor pentru live streaming a scăzut în ultimii doi ani de la 93% la 58%, dar acestea sunt doar cifre seci date publicității. În realitate, pericolul este la fel de mare – pe TikTok se poate trafica aproape orice, iar pe Douyin riști să dai peste „balaurul” cenzurii comuniste, care îți încalcă orice drept la viață privată.

Cum se apără Douyin la acuzațiile care i se aduc? În niciun fel, dar are grijă să arate spre Facebook și YouTube care, de asemenea, folosesc Inteligența Artificială pentru a-și monitoriza utilizatorii.

TikTok vrea utilizatori „frumoși” și „sănătoși”

Cenzura nu are limite, dar este și parte definitorie a unui sistem bolnav.

Documente scoase la iveală de jurnaliștii de investigație arată că, pe tot parcursul anului 2019, TikTok le-a cerut moderatorilor săi să ștergă videoclipuri de la utilizatori care aveau „o formă anormală a corpului”, „prea multe riduri” sau „probleme oculare”. Scopul era, se pare, acela de a avea în aplicație doar utilizatori „frumoși” și de o „calitate superioară”. Mai mult, politica TikTok a urmărit eliminarea sistematică a videoclipurilor postate de persoanele cu dizabilități (autism, sindrom Down etc), aparent pentru a le proteja, împiedicând hărțuirea lor. Și atât de bine i-au protejat pe cei cu handicap încât i-au marginalizat definitiv!

Casa Albă acuză: noul CEO TikTok, o marionetă a Beijingului!

Washingtonul a reacționat de mai multă vreme în privința practicilor TikTok. Peter Navarro, consilierul pe probleme de comerţ al președintelui Donald Trump, l-a numit „marionetă” pe Kevin Mayer, noul CEO TikTok. Înaltul oficial de la Casa Albă a mai adăugat și că aplicaţiile chineze, precum TikTok și Douyin, adună datele cetăţenilor americani şi le oferă liderilor Partidului Comunist.

Pe subiectul TikTok, firul tensiunilor SUA-China este întins la maximum, mai ales după ce Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat că Washingtonul ia în considerare să interzică definitiv celebra aplicaţie video!

„Cetăţenii americani trebuie să înţeleagă că toate datele colectate de aceste aplicaţii mobile merg direct către serverele din China, direct către Armata Chineză, Partidul Comunist Chinez şi alte agenţii de «intelligence» care vor să ne fure proprietatea intelectuală”, a declarat Navarro.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.088 afisari

2 COMENTARII

    • acest ziar ia parte la ceea ce in jargonul serviciilor, se spune razboi informational total contra Ch…
      asa ca un om cu scaun la cap va ignora ce trebuie …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger