AcasăȘTIRI EXTERNEChina și-a prezentat cea mai modernă armă. Șah dat lumii întregi

China și-a prezentat cea mai modernă armă. Șah dat lumii întregi

În timp ce liderii planetei s-au adunat acasă la Boris Johnson, în Marea Britanie, ca să pună lumea la cale, China arată omenirii care este viitorul. Inteligența Artificială pare un meci pe care, dacă nu întreaga planetă, atunci măcar Europa sigur l-a pierdut. Pe când Joe Biden își depăna amintirile (alea pe care încă nu le-a uitat) la Carbis Bay, Xi Jinping a permis să se facă publice datele celui mai avansat model de robot care folosește Intelingeța Artificială. Să-l cunoaștem pe Wu Dao 2.0, motivul pentru care Occidentul transpiră abundent.

UE se îngrijorează că este lăsată în afara cursei globale pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, dar în același timp mare parte dintre statele membre nu văd că, pe ascuns, forțe ca Franța și Germania (așa-ziși parteneri în acest proiect) lucrează la propriile tehnologii avansate. De avansat, însă, a avansat China și a făcut-o chiar foarte bine.

Cercetătorii Beijingului au scos pe piață un nou model de inteligență artificială. Wu Dao 2.0 este capabil să creeze imagini și să proceseze limbajul uman; înțelege tot ceea ce spun oamenii, inclusiv gramatica, dar în același timp poate recunoaște și imagini (sau poate genera imagini realiste bazate pe descrierile oamenilor). Iar asta nu e tot, modelul chinez de IA poate scrie eseuri și poezii în diferite dialecte (mandarin, cantonez etc).

La Beijing, Partidul Comunist a înființat cu câțiva ani în urmă o Academie de Inteligență Artificială, finanțată de autoritățile publice. Chiar în marja summit-ului G7, China l-a prezentat pe Wu Dao 2.0, probabil cel mai sofisticat model de Inteligență Artificială din lume. Chinezii se laudă că este de 10 ori mai puternic decât rivalul GPT-3, dezvoltat de firma americană OpenAI.

Companii precum Google pariază pe astfel de modele de IA ca o modalitate de a revoluționa căutarea online pe Internet, deschizând calea pentru un viitor în care utilizatorii vor putea cere orice dispozitivelor, primind răspunsuri care par a fi scrise de un expert. Iar dintre toate modelele de IA, cele lingvistice sunt un indicator puternic al progresului tehnologic, un aspect-cheie în bătălia pe care China o dă cu SUA, Rusia și Uniunea Europeană; cine dezvoltă cel mai puternic model lingvistic de IA va fi cel mai bine poziționat pentru a colabora cu piețele viitoare și pentru a răspândi influența sa la nivel global.

De asemenea, modelele de Inteligență Artificială reflectă datele și prejudecățile programatorilor lor, ceea ce înseamnă că roboții IA de limbă engleză și chineză sunt setați să domine piața, aruncând în derizoriu inclusiv acele culturi care se luptă să-și păstreze limbile în circulație. Totodată, există pericolul ca aceste modele lingvistice de IA să fie folosite ca mașini de dezinformare și propagandă.

„Suntem pe cale să pierdem suveranitatea digitală în spațiul IA dacă nu acționăm chiar acum”, afirmă Jörg Bienert, președintele Asociației Federale a Inteligenței Artificiale din Germania, care reunește un uriaș grup industrial din IT. De aceea, în aprilie, asociațiile din industria IA din șapte țări europene (Germania, Austria, Suedia, Croația, Slovenia, Olanda, Franța și Bulgaria) au trimis o scrisoare comisarului pentru Piața internă din UE, Thierry Breton, cerând bani pentru a dezvolta modele mai performante. Din câte se pare, Europa are un decalaj de investiții de 10 miliarde de euro față de SUA și China în tehnologiile de Inteligență Artificială. Eric Schmidt, fost CEO Google, este de părere că UE are o „abordare dezastruoasă” în chestiunea IA, îngreunată de birocrația Bruxellesului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.440 afisari

2 COMENTARII

  1. In loc sa puna mana si sa investeasca bani privati ca sa simta si ei daca fac bine sau nu fac bine fiindca numai la buzunar poti sa simti treaba asta, socialistii alearga repede cu mana intinsa la Comisia Europeana sa le dea bani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger