AcasăȘTIRI EXTERNE„China se pregătește să ne invadeze”. Taiwan face apel la Israel /...

„China se pregătește să ne invadeze”. Taiwan face apel la Israel / Reacție furibundă la Beijing

„China se pregătește să ne invadeze”.Taiwan face apel la Israel / Reacție furibundă la Beijing

China se pregătește să invadeze Taiwanul  iar Israel nu poate avea încredere în Beijing, a declarat, într-un interviu pentru The Jerusalem Post, ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu.

Exprimându-și îngrijorarea cu privire la o posibilă invazie chineză în Taiwan, ministrul de Externe Joseph Wu, a avertizat Israelul – într-un interviu, luni, – să nu se bazeze prea mult pe China.

„China folosește comerțul ca pe o armă”

„China este o țară autoritară și ei fac afaceri într-o filozofie foarte diferită”, a declarat Wu pentru The Jerusalem Post într-un interviu video din biroul său din Taipei. „Uneori folosesc comerțul ca pe o armă, iar noi i-am văzut practicând aceasta în relațiile lor comerciale u multe alte țări”.

„Uneori încearcă să facă acest lucru și cu Taiwan. Așadar, atunci când facem afaceri cu o țară autoritară, trebuie să fim foarte atenți. Nu ar trebui să permitem ca aceste tipuri de relații de afaceri să ne pună în pericol securitatea națională. Și înțeleg destul de bine că și Israelul pune securitatea națională foarte sus pe agenda guvernului”, a continuat el.

Relații complicate între Taipei și Ierusalim

Relațiile israeliano-taiwaneze sunt complicate, mai ales din cauza preocupărilor israeliene că legăturile diplomatice deschise cu această națiune insulară vor supăra China, unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Israelului. La începutul acestei luni, de exemplu, Ministerul de Externe ar fi ordonat diplomaților israelieni staționați în întreaga lume să se abțină de la invitarea oficialilor taiwanezi la evenimente israeliene sau de la participarea la evenimente organizate de diplomații taiwanezi.

Un alt semn al sensibilității este faptul că Wu nu poate vizita Israelul în calitatea sa oficială de membru al guvernului. În plus, diplomatul de top al Taiwanului cu sediul în Israel – Ya-Ping (Abby) Lee – este numit „reprezentant” și nu ambasador.

Potrivit lui Wu, amenințarea militară chineză împotriva Taiwanului a crescut „enorm” în ultimele luni. „Acesta este un autoritarism în expansiune rapidă, iar Taiwanul se întâmplă să fie în prima linie”, a declarat Wu. Interviul cu Wu a avut loc la doar o săptămână după ce președintele american Joe Biden a avertizat China în legătură cu Taiwanul și a promis că va interveni militar pentru a proteja insula în cazul în care aceasta va fi atacată.

Beijingul învață „lecții greșite din invazia Ucrainei”

Potrivit lui Wu, chinezii învață o lecție greșită din invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina. „Nu sunt sigur că liderii chinezi sunt raționali în luarea propriilor decizii. Ceea ce vedem în ultima vreme este că par să pregătească o amenințare militară împotriva Taiwanului. Se pare că încearcă să își proiecteze forțele mult dincolo de Taiwan”, a spus el. „Și, prin urmare, se pare că Beijngul a tras o lecție greșită și pare să încerce să examineze ce a mers prost în războiul rusesc împotriva Ucrainei pentru a se îmbunătăți. Și dacă fac acest lucru, cred că determinarea lor de a ataca Taiwanul va fi mai puternică”.

Pentru a contracara amenințarea chineză, Wu a declarat că Taiwanul lucrează pe mai multe fronturi – se pregătește din punct de vedere militar și diplomatic și încearcă „să se împrietenească cu cât mai multe țări posibil”.

„Israelul, model de urmat pentru noi”

Israelul, a adăugat el, este o țară inspiratoare pe care Taiwanul o admiră. El a spus că ambele națiuni pot lucra împreună și pot învăța una de la cealaltă. În iulie anul trecut, Wu a scris un editorial în Jerusalem Post împreună cu ministrul domeniului digital din Taiwan, în care a cerut o cooperare sporită cu Israelul, în special în domeniul securității cibernetice și al tehnologiilor emergente.

„Vorbind despre capacitățile de autoapărare sau despre determinarea de a se apăra, Israelul a fost un model de urmat în ultimele decenii, iar noi am privit Israelul cu uimire privbind capacitatea voastră de a vă apăra și de a construi tipurile de arme pentru propria autoapărare”, a spus el. „Și acesta este un lucru pe care dorim să îl imităm. Așa că, chiar dacă nu există prea multe relații de securitate între noi, experții noștri în materie de securitate se uită cu atenție la Israel”.

Deși legăturile sunt limitate din cauza relațiilor Israelului cu China, încă se mai pot face mai multe pentru a consolida legăturile dintre Taipei și Ierusalim, a estimat diplomatul taiwanez.

China a cerut ștergerea interviului

Și a avut acest sfat pentru Israel: „Atunci când tratați cu China, nu ar trebui să acceptați niciodată condiții prealabile, deoarece odată ce acceptați condiții prealabile, pierdeți indiferent de situație. Și atunci când vă faceți griji că China se va supăra și veți ceda, sau veți face promisiuni pe care nu ar trebui să le faceți sau veți face concesii, China câștigă și ea. Un înalt diplomat american mi-a spus că trebuie că faci ceva bine atunci când China se supără. Așa că nu vă faceți griji că China se supără pe voi. Când se supără pe tine, înseamnă că faci ceva corect”.

Un diplomat chinez de rang înalt a amenințat că va reduce relațiile cu statul Israel și va rupe legăturile cu The Jerusalem Post dacă acesta nu va șterge interviul cu ministrul taiwanes de Externe. Ambasada Chinei în Israel a condamnat anterior publicația pentru articolele publicate.

author avatar
Tudor Borcea