Oamenii de știință chinezi au început să foreze o gaură de 10.000 de metri în scoarța terestră, în timp ce a doua cea mai mare economie a lumii explorează noi frontiere deasupra și sub suprafața planetei.
Forajul pentru ceea ce va fi cea mai adâncă gaură de foraj din China a început marți în regiunea Xinjiang, bogată în petrol, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua, citată de bloomberg.com. Mai devreme în aceeași dimineață, China a trimis primul său astronaut civil în spațiu din deșertul Gobi.
Scopul proiectului
Puțul îngust în pământ va pătrunde în peste 10 straturi continentale, sau straturi de rocă, și va ajunge la sistemul cretacic din scoarța terestră, care prezintă roci care datează de acum 145 de milioane de ani.
„Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri de oțel subțiri”, a declarat pentru Xinhua Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie.
Proiectul va furniza date despre structura internă a Pământului, testând în același timp tehnologiile de foraj subteran de mare adâncime, potrivit China National Petroleum Corp. care conduce proiectul.
Se așteaptă ca forajul să dureze 457 de zile.
Președintele Xi Jinping a cerut un progres mai mare în explorarea Pământului la mare adâncime într-un discurs adresat unora dintre cei mai importanți oameni de știință ai națiunii în 2021. Astfel de lucrări pot identifica resursele minerale și energetice și pot ajuta la evaluarea riscurilor de dezastre de mediu, cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice.