AcasăȘTIRI EXTERNEChina sancționează giganții apărării din SUA. Ultimul afront al Beijingului adus lui...

China sancționează giganții apărării din SUA. Ultimul afront al Beijingului adus lui Joe Biden

China sancționează giganții apărării din SUA. Ultimul afront al Beijingului adus lui Joe Biden

Șefii companiilor americane Raytheon Technologies și Boeing Defense au fost sancționați de China după ce SUA a aprobat vânzarea de rachete și sisteme radar către Taiwan, un nou episod în tensiunile dintre Beijing și Washington.

China a anunțat vineri sancțiuni împotriva unor directori de top ai unor firme americane din domeniul apărării pentru afaceri cu Taiwanul.

Armament și sisteme de peste 1 miliard de dolari

Beijingul a declarat că îi va sancționa pe Gregory Hayes, președinte și director general al Raytheon Technologies, și pe Ted Colbert, președinte și director general al Boeing Defense, Space and Security, a relatat cotidianul chinez Global Times.

Nu a fost imediat clar ce impact vor avea sancțiunile asupra directorilor sau companiilor lor – Beijingul nu a precizat –  dar astfel de sancțiuni sunt adesea de natură simbolică

Măsura vine după ce Departamentul de Stat al SUA a aprobat luna aceasta potențiala vânzare de rachete, sisteme radar și echipamente conexe în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taiwan.

Cu o valoare estimată la 665,4 milioane de dolari, Programul de radare de supraveghere (SRP) și echipamentele aferente reprezintă cea mai mare parte a afacerii, potrivit agenției americane de cooperare în domeniul securității apărării, scrie Anadolu.

Aceasta include, de asemenea, rachete AGM-84L-1 Harpoon Block II și echipamente conexe în valoare de 355 de milioane de dolari, precum și rachete tactice AIM-9X Block II Sidewinder și unități de ghidare tactică AIM-9X Block II și echipamente conexe în valoare de 85,6 milioane de dolari.

China consideră Taiwanul o „provincie separatistă”, în timp ce Taipei a insistat asupra independenței sale din 1949, bucurându-se de relații diplomatice depline cu cel puțin 14 națiuni. Taiwan și China s-au despărțit în 1949 în timpul unui război civil care a adus Partidul Comunist la putere la Beijing.

SUA nu recunosc oficial Taiwanul în cadrul politicii sale de „o singură Chină”, dar este principalul furnizor de echipament militar al insulei.

author avatar
Tudor Borcea
659 afisari

3 COMENTARII

  1. Cineva trebuie sa le spuna sua ca nu au voie sa vanda arme in zone de conflict pentru motivele lor de dominare si inrobire economica.

    • spune-le tu, barbule ,sigur o sa te asculte.
      esti oficial purtator de cuvant al sptalului 9 !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger