AcasăȘTIRI EXTERNEChina sancționează entități și personalități britanice. Conservatorii lui Boris Johnson, loviți primii

China sancționează entități și personalități britanice. Conservatorii lui Boris Johnson, loviți primii

China sancționează entități și personalități britanice. Conservatorii lui Boris Johnson, loviți primii/ Foto: Facebook

După ce a sancționat, la începutul săptămânii, zece personalități ale UE, inclusiv membri ai Parlamentului European, precum și patru entități, guvernul chinez persistă.

China a anunțat, vineri, sancțiuni împotriva nouă britanici, inclusiv înalți parlamentari, precum și împotriva a patru entități acuzate că au „răspândit minciuni” despre persecuțiile la care este supusă minoritatea uigură din provincia Xinjiang. SUA nu s-a ferit să folosească termenul de „genocid” cu privire la cele petrecute în lagărele de reeducare (de „reconversie profesională”, cum le numește Beiingul) din Xinjiang.

Lista neagră a Partidului Comunist Chinez se extinde

Aceste sancțiuni urmează celor luate simultan de UE și de mai multe țări (Marea Britanie, Statele Unite, Canada) împotriva oficialilor chinezi acuzați că de represiune împotriva musulmanilor uighuri în această regiune autonomă din nord-vestul Chinei.

Indiferent dacă este vorba de UE sau de britanici, personalităților vizate și familiilor lor li se interzice accesul pe teritoriu chinez, inclusiv în Hong Kong și Macao, a precizat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Posibilele lor active în China sunt înghețate, iar cetățenilor chinezi li se interzice să intre în relații de afaceri cu aceștia.

Printre entitățile aflate pe lista neagră  a Partidului Comunist Chinez se numără Comisia pentru drepturile omului a Partidului Conservator (formațiunea premierului britanic Boris Johnson), precum și fostul lider al partidului, Iain Duncan Smith, și deputatul Tom Tugendhat, care conduce Comisia pentru afaceri externe din Camera Comunelor.

Londra condamnă

Marea Britanie a „condamnat”, vineri, aceste sancțiuni luate de Beijing, condamnând dorința de a-i reduce la tăcere pe cei care denunță încălcările drepturilor omului. „Condamnăm încercările Chinei de a reduce la tăcere pe cei care vorbesc împotriva abuzurilor drepturilor omului, atât în ​​țară, cât și în străinătate”, a scris pe Twitter ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

„În timp ce Regatul Unit se alătură comunității internaționale în sancționarea încălcărilor drepturilor omului, guvernul chinez își sancționează criticii”, a declarat șeful diplomației britanice.

„Dacă Beijingul vrea să respingă în mod credibil acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, ar trebui să permită Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului un acces deplin pentru a verifica adevărul”, a adăugat el.

„Marea Britanie aplică sancțiuni împotriva persoanelor care încalcă drepturile omului. China sancționează persoanele care apără drepturile omului. Contrastul este clar”, a reacționat Tom Tugendhat, tot pe Twitter.

„Este de datoria noastră să denunțăm încălcările drepturilor omului de către guvernul chinez în Hong Kong și genocidul uigurilor”, a declarat Iain Duncan Smith. „Dacă acest lucru atrage mânia Chinei asupra mea, voi purta aceasta precum o insignă de onoare”, a spus el.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
293 afisari

1 COMENTARIU

  1. China nu e in masura sa impuna sanctiuni. Din contra trebuie sa plătească pandemic omenirii, nu Uie sau GB.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger