AcasăȘTIRI EXTERNEChina, Rusia, SUA - combatanții “Războiului Arcticii”

China, Rusia, SUA – combatanții “Războiului Arcticii”

Arctica a devenit cel mai recent front al războiului rece în creștere dintre Rusia și China pe de o parte și Statele Unite și aliații săi pe de altă parte. Mizele, uriașe, sunt economice și geostrategice.

Fostul președinte Donald Trump  a fost ridiculizat când a sugerat cumpărarea Groenlandei în 2019. Groenlanda are cea mai mare concentrație de minerale din pământuri rare  neexploatate din lume. Lanțul de aprovizionare cu pământuri rare este cea mai mare preocupare pentru armata SUA, deoarece 80% din aceste resurse pe care le folosește provin de la producători legați de China. Dacă Danemarca ar fi fost de acord cu transferul, pe care premierul Mette Fredericksen l-a respins imediat, ar fi dat Statelor Unite un veto direct asupra ambițiilor Chinei pe insulă. Groenlanda este doar un exemplu.  Biroul de informații al Consiliului de Stat din Republica Populară Chineză a publicat  în ianuarie 2018 o carte albă intitulată „Politica arctică a Chinei”, în care se poate citi că  “utilizarea rutelor maritime, explorarea și dezvoltarea resurselor din Arctica ar putea avea un impact enorm asupra strategiei energetice și dezvoltării economice a Chinei”.

China se referă astfel la sine ca „un stat aproape arctic”, chiar dacă se află la distanță mare de cercul polar arctic. Beijingul și-a exprimat interesul pentru „Drumul Polar al Mătăsii” ca parte a Inițiatiativei sale “O centură, un drum”. Rusia și-a construit o formidabilă rețea militară pentru a controla rutele maritime ale Arcticii. Aproape 80% din gazele naturale ale Rusiei și 17 % din rezervele sale de petrol se află în regiunea arctică. De asemenea, China și Rusia au colaborat îndeaproape pentru a dezvolta zăcămintele de gaze și petrol în Siberia.Companiile chineze de stat joacă un rol important în  proiectul rusesc Arctic LNG 2.  Combaterea acumulărilor chinezești și rusești în Arctica necesită o strategie cuprinzătoare pentru a proteja interesele SUA din Alaska și din zona arctică canadiană. Potrivit analiștilor de la National Interest,  “strategia finală trebuie să funcționeze pentru a menține liniile de navigație deschise și pentru a apăra interesele economice ale SUA și ale altor țări NATO și de a interzice Rusiei și Chinei accesul la zonele lor economice exclusive (ZEE) din Arctica”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger