AcasăȘTIRI EXTERNEChina ridică Marele Zid al coronavirusului. Strategia „zero Covid-19” afectează 75% din...

China ridică Marele Zid al coronavirusului. Strategia „zero Covid-19” afectează 75% din companiile europene și comerțul chinezesc

China ridică Marele Zid al coronavirusului. Strategia „zero Covid-19” afectează 75% din companiile europene și comerțul chinezesc / Foto: printscreen

Inflexibila politică „zero Covid-19” în China și „inconsecvențele” ei au un impact negativ asupra a 75% dintre întreprinderile europene din această țară, afirmă Camera de Comerț a Uniunii Europene.

China este ultima mare economie care menține o strategie sanitară strictă împotriva Covid-19: punerea în carantină a celor care au fost depistați pozitiv, izolarea specifică și testele PCR obligatorii pe scară largă.

Mediul de afaceri, sub amenințările lockdown-ului

Dar această politică are un impact puternic asupra economiei, multe întreprinderi fiind închise pe neașteptate, cu turismul în bernă, fabricile fiind în relanti și liniile de producție grav perturbate.

Prin urmare, măsurile anti-Covid-19 și „incertitudinea uriașă” pe care acestea o provoacă sunt în fruntea listei de preocupări pentru întreprinderile europene din China, potrivit unui sondaj anual realizat de Camera de Comerț a Uniunii Europene (UE) din Beijing.

„Atâta timp cât există amenințarea lockdown-ului, mediul de afaceri din Beijing va rămâne imprevizibil”, a declarat Camera, citând o politică „inflexibilă și inconsecvent implementată” de zero Covid-19.

Această situație a determinat 23% dintre companiile europene intervievate să ia în considerare posibilitatea de a investi în afara Chinei. Acest procent este cel mai ridicat din ultimii 10 ani, notează studiul. „Dacă China continuă pe această cale, mediul de afaceri va continua să devină tot mai complicat”, ceea ce va accelera „exodul” cetățenilor UE, avertizează Camera, informează RTBF.

„Ideologia prevalează asupra economiei”

Strategia „zero Covid-19”, susținută cu tărie de președintele chinez Xi Jinping, este din ce în ce mai mult contestată de comunitatea de afaceri, care este alarmată de amenințarea pe care o reprezintă. „În prezent, ideologia prevalează asupra economiei”, deplânge Camera de Comerț a UE. China însăși este, de asemenea, puternic afectată

În octombrie, exporturile Chinei au scăzut pentru prima dată din 2020 încoace, în condițiile în care restricțiile sanitare și amenințarea unei recesiuni globale au afectat și importurile, potrivit cifrelor oficiale. Aceste măsuri, care creează multă incertitudine, sunt un obstacol în calea activității și a consumului.

Luna trecută, exporturile Chinei au scăzut cu 0,7% față de anul trecut, potrivit datelor vamale chinezești publicate luni. „Cu riscul unei recesiuni globale, este probabil ca exporturile (Chinei) să slăbească și mai mult” în trimestrele următoare, a avertizat analistul Zichun Huang de la Capital Economics. Sectorul este unul dintre ultimele motoare de creștere ale gigantului asiatic.

 

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger