AcasăȘTIRI EXTERNEChina: represiune uriașă împotriva spălării banilor și criptomonedelor

China: represiune uriașă împotriva spălării banilor și criptomonedelor

Peste o mie de persoane au fost arestate în timpul unei operațiuni împotriva unei rețele acuzate de „activități frauduloase” în legătură cu criptomonede, a anunțat Ministerul Securității Publice. 

Cele 1.100 de persoane arestate în toată țara sunt suspectate că fac parte dintr-o „organizație criminală” și sunt acuzate că au folosit criptomonede pentru „spălarea banilor” din escrocherii de telefonie și internet.

Arestările au avut loc în special în Beijing, regiunea sa limitrofă Hebei, în Shanxi (nord), precum și în Liaoning, o provincie situată în apropiere de granița Coreei de Nord.

Sumele implicate nu au fost specificate sau ce criptomonede au fost utilizate.

Dacă China a fost pentru o vreme una dintre “fortărețele” Bitcoin, puterea comunistă de la Beijing a făcut o schimbare radicală în 2019 prin interzicerea plăților în criptomonede, denumite un “instrument în serviciul activităților infracționale”. Cu toate acestea, deținerea de monedă virtuală este tolerată.

„Mineritul” Bitcoin este interzis în mai multe regiuni din China, ultima vizată este provincia Qinghai care se învecinează cu Tibet și Xinjiang (nord-vest).

Luna trecută, autoritățile au anunțat “dezmembrarea” în estul țării a unei “vaste organizații financiare frauduloase” cu legături în piața criptomonedelor, implicând peste 2000 de persoane.

China este responsabilă pentru 75% din extragerea Bitcoin la nivel global, datorită producătorilor de hardware necesar și accesului la energia ieftină.

Banca centrală a Chinei  are acum propria sa monedă virtuală, e-yuanul, un proiect guvernamental numit DCEP (Digital Currency Electronic Payment).

author avatar
Radu Jacotă
180 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri