AcasăȘTIRI EXTERNEChina relaxează politica „zero Covid-19”. Presa oficială schimbă foaia: coronavirusului nu mai...

China relaxează politica „zero Covid-19”. Presa oficială schimbă foaia: coronavirusului nu mai e așa de negru

China relaxează politica „zero Covid-19”. Presa oficială schimbă foaia: coronavirusului nu mai e așa de negru / Foto: Facebook

Redeschiderea magazinelor și mai puține exigențe privind testele PCR: restricțiile sanitare se relaxează în mai multe orașe din China, inclusiv în capitala Beijing și în cea economică, Shanghai, la o săptămână după protestele istorice ale populației.

În capitala Beijing, cu 22 de milioane de locuitori, multe magazine s-au redeschis în weekend, iar luni, oamenii au putut folosi din nou transportul public fără a fi nevoiți să prezinte un rezultat negativ al testului PCR cu o vechime mai mică de 48 de ore.

Protestele au clătinat regimul

Aceeași măsură a fost luată și în Shanghai, unde această cerință a fost eliminată pentru accesul în anumite locuri publice (parcuri, atracții turistice etc.). Metropola financiară cu 25 de milioane de locuitori a fost izolată sever timp de mai bine de două luni, în primăvară, după o epidemie de cazuri de Covid-19, o măsură foarte nepopulară care a afectat și economia țării.

Cu toate acestea, în multe locuri sunt încă necesare permise sanitare, iar călătoriile între provincii rămân dificile, deoarece oamenii pot fi blocați la destinație în cazul unei epidemii. În urmă cu o săptămână, furia care se mocnea de luni de zile împotriva politicii stricte de „zero Covid-19” a izbucnit cu demonstrații în mai multe orașe, o amploare care nu a mai fost văzută de la mobilizările pro-democrație din Tiananmen din 1989.

În vigoare de aproape trei ani, această politică a perturbat viața de zi cu zi a locuitorilor, cu izolări repetate și teste PCR la scară largă aproape în fiecare zi în cursul anului 2022. Conduse în special de studenți, aceste demonstrații au luat rapid o turnură politică, unii cerând plecarea președintelui Xi Jinping.

Ca răspuns, autoritățile au început de atunci să relaxeze restricțiile, o măsură salutată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Președintele chinez însuși a recunoscut că varianta Omicron, mai puțin letală, „deschide calea pentru o mai mare flexibilitate în materie de restricții”, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a vizitat Beijingul săptămâna trecută, informează Boursorama.

Creștere economică în bernă

Presa oficială, care nu a încetat să insiste asupra pericolului prezentat de Covid-19, și-a schimbat și ea tonul. Presa economică chineză Yicai a citat duminică un expert în sănătate care a declarat că „majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice (…) și că rata mortalității este foarte scăzută”.

Comisia Națională de Sănătate (NHC), care are statut de departament guvernamental, clasifică Covid-19 în categoria A, cea mai periculoasă, ceea ce permite autorităților locale să impună izolarea și plasarea în centre de carantină. Această abordare „nu mai este acum în concordanță cu ceea ce spune știința”, cerând ca Covid-19 să fie „retrogradat”.

Dar, în condițiile în care se așteaptă ca economia chineză să înregistreze anul acesta una dintre cele mai slabe creșteri din ultimele patru decenii, ieșirea din politica „zero Covid-19” este o chestiune delicată. „Găsirea unui echilibru între măsurile de control Covid-19 și creșterea economică a devenit din nou o problemă centrală”, potrivit economistului Wang Zhe, comentând cifrele slabe de luni privind activitatea din servicii.

„Guvernul central a emis recent cerințe clare privind modul în care să optimizăm în continuare (politica de sănătate). Dar modul în care autoritățile locale vor pune în aplicare sau nu aceste instrucțiuni va fi crucial”.

Cabine de testare demontate

În apropiere de Shanghai, orașul Hangzhou a anunțat încetarea testelor PCR pe scară largă – norma în cea mai mare parte a țării – cu excepția celor care intră în contact cu căminele de bătrâni, școlile și centrele de îngrijire de zi. În Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul țării – unde un incendiu mortal a declanșat proteste la nivel național, iar restricțiile sanitare au fost acuzate că au îngreunat eforturile de salvare – supermarketurile, hotelurile, restaurantele și stațiunile de schi s-au redeschis luni.

În Wuhan (centru), unde au fost depistate primele cazuri de Covid-19 în decembrie 2019, și în provincia Shandong (est), transportul public a încetat, de asemenea, să mai ceară pasagerilor teste PCR negative. În Zhengzhou (centru), autoritățile au eliminat cerința de testare pentru locurile publice și mijloacele de transport, precum și pentru clădirile rezidențiale.

Deși multe cabine de testare au fost demontate în ultimele zile, în acest weekend au fost vizibile cozi lungi în fața celor care au rămas, în special în Beijing și Shenzhen (sud), deoarece testarea este încă necesară aproape peste tot.

„Elevii nu pot merge la școală fără un test negativ de 24 de ore”, a declarat un utilizator pe rețeaua de socializare Weibo, un fel de Twitter chinezesc. „Deci, ce rost are închiderea cabinetelor de testare fără a elimina toate cerințele de testare peste tot?”.

Numărul de cazuri a scăzut luni la 29.724, majoritatea asimptomatice, un număr infim în comparație cu populația de 1,4 miliarde de locuitori a Chinei.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger